Bonus/malus-ladder: wat is het en hoe werkt het?

Je ontvangt korting op jouw autoverzekering op basis van het aantal schadevrije jaren. Deze korting staat bekend als no-claimkorting. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de no-claimkorting. De hoogte van de korting is vastgelegd in de bonus/malus-ladder van jouw verzekeraar.

 

Bonus

Zolang je tijdens de looptijd van jouw autoverzekering geen schade claimt, bouw je schadevrije jaren op. Je klimt dan elk jaar één trede op de bonus/malus-ladder. Hierdoor neemt de no-claimkorting (bonus) toe.

Malus

Claim je schade, dan daal je op de bonus/malus-ladder. Jouw no-claimkorting daalt, waardoor je premie stijgt. De daling op de ladder gaat meestal met meerdere treden tegelijk. De premie stijgt dus altijd harder dan dat die daalt. Je kunt zelfs op een negatief aantal schadevrije jaren uitkomen. Bijvoorbeeld wanneer:

 • je weinig schadevrije jaren hebt en een schade claimt
 • meerdere schades in één jaar claimt
 • een schade claimt nadat je voor het eerst een autoverzekering hebt afgesloten

Schade claimen of zelf betalen?

Jouw verzekeraar kijkt niet naar de hoogte van het geclaimde schadebedrag. Of het om een klein of groot bedrag gaat, de terugval op de bonus/malus-ladder is hetzelfde. Om een terugval in korting te voorkomen, kan het verstandig zijn om kleine schades uit eigen zak te betalen.

Je bent zelf niet schuldig bij schade?

Als je bij een ongeval niet schuldig bent vindt er geen terugval plaats. De verzekeraar verhaalt dan de schade op een schuldige wederpartij. Jouw premiekorting blijft dan ongewijzigd. Bij kwaadwillige beschadiging door anderen val je soms wel terug.

Bonusbeschermer

De no-claimkorting kan oplopen tot wel 80 procent. De maximale korting verschilt per verzekeraar. In veel gevallen geldt op de hoogste trede een bonusbescherming. Dit betekent dat je bij een schuldschade wel terugvalt in treden, maar de maximale korting behoudt. Dit is echter iets anders dan de no-claimbeschermer.

Voorbeeld bonus/malus-ladder

De snelheid waarmee je klimt en daalt op de bonus/malus-ladder verschilt per verzekeringsmaatschappij. Dit kan tot aanzienlijke premieverschillen leiden! Een bonus/malus-ladder kan er als volgt uitzien:

Trede Korting Zonder Met 1  Met 2
    perc.  schade schade schaden
 14   75    14   11    2  Bonus-bescherming
---------------------------------------------------------
 13   75    14    9    2
 12   75    13    8    2
 11   75    12    7    1
 10   72,5   11    6    1
 9   67,5   10    5    1
 8   62,5   9    4    1
 7   57,5   8    3    1
 6   50    7    2    1
 5   42,5   6    2    1
 4   35    5    1    1
 3   25    4    1    1
 2   15    3    1    1
 1   -10    2    1    1

Stel dat je bent ingeschaald op trede 6. Dit levert je een bijbehorende korting van 50 procent op. Als je één jaar schadevrij rijdt dan kom je op trede 7 en krijg je 57,5 procent korting. Claim je echter een schade, dan val je terug naar trede 2 en krijg je nog slechts 15 procent korting. Bij twee schuldschades in één jaar val je zelfs terug naar trede 1, waar je -10 vermeld ziet staan. Dit betekent dat je geen korting krijgt, maar een toeslag (malus) van 10 procent.

Bekijk de verschillen tussen de B/M ladders en alle B/M ladders op een rij.

Tips

Als je de premie van de autoverzekeringen berekent, let dan op de terugval in premiekorting als je schade claimt. In onze vergelijking kan je van alle aanbieders de bonus/malus-ladder bekijken.

Wilt u elke drie weken tips voor uw autoverzekering ontvangen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief. Bijna 100.000 Nederlanders gingen je al voor.