Verzekeringsnieuws

Goedkope zorgverzekering scoort beter dan dure

/ gepost op

Je zou verwachten dat dure zorgverzekeringen een hogere klanttevredenheid hebben dan goedkopere varianten. Toch wordt een goedkope zorgverzekering gemiddeld beter beoordeeld door klanten. Dit is iets om rekening mee te houden wanneer u de keuze maakt voor uw zorgverzekering 2016.

Zorg in het buitenland: reisverzekering beter dan zorgverzekering

/ gepost op

Iedereen die op vakantie gaat en eventuele zorgkosten extra goed wil verzekeren, kan daarvoor beter een reisverzekering met medische dekking buitenland afsluiten dan een aanvullende zorgverzekering in 2016.

‘Marktwerking in ggz nog niet haalbaar’

/ gepost op

Kosten voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) moeten volgens het regeerakkoord vanaf 2017 volledig worden betaald door zorgverzekeraars. Deskundigen geven echter aan dat het systeem van risicoverevening hier nog niet klaar voor is. In de loop van 2016 zal duidelijk worden of de deadline gehaald kan worden.

‘Rokers en drinkers moeten meebetalen aan hun zorg’

/ gepost op

Het CBS heeft onderzocht wat het oordeel van Nederlanders is over het zelf betalen van zorg. Vooral patiënten die opgenomen moeten worden door overmatig alcoholgebruik en rokers die willen stoppen moeten volgens het onderzoek zelf (bij)betalen voor hun zorgverzekering.

Slechts 46% uitwonende studenten heeft inboedelverzekering

/ gepost op

Uit onderzoek onder ruim 1.000 uitwonende studenten is gebleken dat minder dan de helft van hen een inboedelverzekering heeft afgesloten. Dekking buitenhuis komt nog veel minder voor.

Per dag € 270.000 verzekeringsfraude in 2014

/ gepost op

Verzekeraars zijn in 2014 effectiever geweest in het aanpakken van verzekeringsfraude. Het percentage succesvolle fraudeonderzoeken steeg, terwijl het aantal onderzoeken daalde.

Verhuurt u uw huis via Airbnb? Dan geldt de woonverzekering ook!

/ gepost op

Verzekeraars gaan steeds meer met hun tijd mee en vergoeden nu ook schade die is ontstaan in of aan een woning die verhuurt wordt via populaire verhuursites als Airbnb of Wimdu.

Premieverhoging belangrijkste reden voor overstappen

/ gepost op

Uit onderzoek van Marketresponse blijkt dat 63% van de van zorgverzekering overgestapte mensen dit heeft gedaan doordat zij de premie te hoog vonden.

Op de wachtlijst van uw zorgverzekering? Vraag om bemiddeling!

/ gepost op

Wist u dat zorgverzekeraars verplicht zijn om u te helpen met wachtlijstbemiddeling? Dat wordt betaald uit de basisverzekering. Ook voor de zorgverzekering 2016 is dit het geval. Vraag hier dus naar als u door te weinig ingekochte behandelingen op een wachtlijst komt te staan.

14% ziet af van vervolgbehandeling door eigen risico

/ gepost op

Maar liefst 14% van de Nederlanders ziet af van een vervolgbehandeling, zoals een bezoek aan een specialist of laboratoriumonderzoek, wanneer de kosten hiervoor onder het eigen risico van de zorgverzekering vallen.

Rugpijn? Vraag om een MRI-scan!

/ gepost op

Rugreuma blijkt de oorzaak te zijn van een kwart van alle chronische pijnklachten in de rug. Nederlandse onderzoekers hebben ontdekt hoe een MRI-scan deze veroorzaker van rugpijn al in een vroeg stadium opgespoord kan worden.

Singles in veel ziekenhuizen niet welkom voor ivf

/ gepost op

Wettelijk gezien mag er geen onderscheid gemaakt worden tussen alleenstaande ouders en stellen. Toch blijkt uit onderzoek van Opzij dat de helft van de vruchtbaarheidsklinieken single vrouwen weigert.

Ziekenhuis weigert misschien klanten van niet-betalende zorgverzekeraar

/ gepost op

Als een bepaalde zorgverzekeraar niet met meer geld over de brug komt voor medicijnen, gaat de Sint Maartenskliniek de klanten van deze verzekeraar wellicht weigeren. Of dit ook voor de zorgverzekering 2016 geldt, is nog niet bekend.

Zorgkosten in Griekenland krijgt u gewoon vergoed

/ gepost op

Ondanks de financiële problemen van Griekenland bent u als toerist nog steeds verzekerd als u zorg nodig heeft. Uw zorgkosten worden gewoon vergoed door uw zorgverzekering.

‘Beroepsgeheim artsen wordt aangetast’

/ gepost op

Artsen die in dienst zijn van de Sociale Verzekeringsbank, het Centrum Indicatiestelling Zorg en uitkeringsinstantie UWV worden misschien wettelijk verplicht om informatie uit medische dossiers te delen om fraude te bestrijden.

‘Apothekersrekening moet duidelijker worden’

/ gepost op

De apothekersrekening moet duidelijker worden, zo vinden alle betrokken organisaties. Door de kostensplitsing in het kader van transparantie zijn nu veel patiënten boos over de € 6,- informatiekosten die zij moeten betalen, terwijl die eerder bij de medicijnprijs waren inbegrepen.

Voorkom dementie: leef gezond!

/ gepost op

Door te kiezen voor een gezonde leefstijl kan dementie worden voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek van wetenschappers van Erasmus MC. Beter zorgen voor hart en bloedvaten speelt daarbij een sleutelrol.

Schade na storm: wat krijgt u vergoed?

/ gepost op

Van welke verzekering u een vergoeding krijgt voor stormschade, is afhankelijk van de soort schade en hoe u verzekerd bent. Lees hier meer over de verschillende situaties en bij wie u moet zijn.

Ruim 1,1 miljoen mensen stapten in 2015 over van zorgverzekering

/ gepost op

Elk jaar stappen er veel mensen over naar een andere zorgverzekeraar. In 2015 bleef de stijgende lijn zichtbaar. Ditmaal stapte 6,8% van de verzekerden over: ruim 1,1 miljoen mensen. Daarnaast zijn er steeds minder mensen die een aanvullende verzekering afsluiten.

‘Medicijnen moeten betaalbaar blijven’

/ gepost op

De NZa adviseert ziekenhuizen, zorgverzekeraars, apotheken en medisch specialisten om samen inkoopmacht te vormen. Zo kunnen zij voor de zorgverzekering 2016 scherper inkopen bij fabrikanten van medicijnen. Ook vindt de NZa dat er een wettelijke maximumprijs voor dure medicijnen moet komen.