Zorgverzekering en wonen/werken in het buitenland

Iedereen in Nederland moet een zorgverzekering afsluiten. Tijdens vakanties in het buitenland bent u dan natuurlijk verzekerd. Maar als u verhuist naar het buitenland, bepaalt uw persoonlijke situatie of u nog in Nederland verzekerd blijft of niet.

 
Wilt u direct zien welke zorgverzekering bij u past, vergelijk direct.
 
De volgende situaties zijn mogelijk:
 
  • Ik verhuis naar het buitenland met een Nederlands pensioen of uitkering
  • Ik woon in het buitenland met een Nederlands pensioen of uitkering
  • Ik woon (tijdelijk) en/of werk in het buitenland
  • Ik woon in het buitenland en werk in Nederland
  • Wonen in Nederland, werken in het buitenland
  • Studeren en wonen in het buitenland
  • Ik keer terug uit het buitenland

1. Ik verhuis naar het buitenland met een Nederlands pensioen of uitkering

Wanneer u verhuist naar het buitenland met behoud van pensioen of uitkering vervalt uw Nederlandse ziektekostenverzekering. Als u verhuist naar een verdragsland, moet u zich laten registreren bij het Zorginstituut Nederland. Gaat u naar een land dat geen verdragsland is? Sluit dan een zorgverzekering af in het land waar u gaat wonen voor uzelf en meeverhuizende gezinsleden.
 

2. Ik woon in het buitenland met een Nederlands pensioen of uitkering

Als u in een land woont waarmee Nederland een verdrag heeft gesloten en u ontvangt pensioen of een uitkering moet u zich aanmelden bij Zorginstituut Nederland met het 121 formulier. U betaalt dan aan Zorginstituut Nederland een bijdrage en u heeft dan recht op medische zorg volgens de wettelijke regelingen van uw woonland.
 

3. Ik woon (tijdelijk) en/of werk in het buitenland

Gaat u tijdelijk in het buitenland wonen en/of werken? Het hangt er dan vanaf waar u heen gaat en hoe lang u gaat, of u iets moet regelen. Voor gedetacheerden, diplomaten en uitgezonden ambtenaren gelden uitzonderingen.
 
Als u langer dan 3 maanden gaat werken in een verdragsland of eerste werkdag-land moet u uw zorgverzekering opzeggen en een zorgverzekering afsluiten in het nieuwe land. Indien u korter dan 3 maanden gaat werken in het buitenland, blijft u verzekerd in Nederland. U hoeft dan dus niets te doen.
 
Als u niet gaat werken en korter dan 1 jaar verblijft in het buitenland, hoeft u niets te doen. Blijft u langer dan 1 jaar in het buitenland? Neem dan contact op met de SVB (Sociale Verzekeringsbank).
 

4. Ik woon in het buitenland en werk in Nederland

Als u in Nederland werkt, bent u verplicht om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Voor uw gezinsleden kunt u geen zorgverzekering in Nederland afsluiten. U kunt hen soms wel meeverzekeren. U moet zich binnen vier maanden inschrijven bij een zorgverzekeraar van uw keuze. Na de aanmelding ontvangt u van uw Nederlandse zorgverzekeraar het verdragsformulier 106. Deze geeft u aan uw zorgverzekering in het land waar u woont. De verzekeraar zal u registreren als verdragsverzekerde. U kunt zowel in Nederland, als in uw woonland gebruik maken van zorg.
 

5. Wonen in Nederland, werken in het buitenland

Wanneer u in het buitenland werkt, maar in Nederland woont, moet u bijna altijd in uw werkland een verzekering afsluiten. U kunt vaak uw gezinsleden meeverzekeren. Als u dan medische zorg nodig heeft en u werkt in een verdragsland kunt u uzelf aanmelden voor een Verdragspolis van CZ. U moet dan eerst wel bij uw buitenlandse zorgverzekeraar het 106 formulier aanvragen. De Verdragspolis dekt hetzelfde als de basisverzekering. U hoeft geen premie te betalen.
 

6. Studeren en wonen in het buitenland

Gaat u in het buitenland studeren en bent u jonger dan 30? Dan moet u uw Nederlandse zorgverzekering houden. Het is wel verstandig om voor de noodzakelijke medische zorg iets extra’s zoals een EHIC-pas te regelen.
 
EHIC
 
Wanneer u gaat studeren in de EEG (dit zijn de EU, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein), Zwitserland of Australië kunt u een EHIC-pas aanvragen. Met de EHIC-pas heeft u recht op noodzakelijke medische zorg tijdens een verblijf in het buitenland. Sommige zorgverzekeraars hebben de EHIC-pas gecombineerd met de medische zorgpas. Bekijk of uw verzekeraar een Europese Zorgpas heeft. Zo niet, dan moet u uw EHIC-pas apart aanvragen.
 
Gaat u in een ander verdragsland studeren? Dan moet u bij uw zorgverzekeraar een 111 formulier aanvragen om aanspraak te maken op de noodzakelijke medische zorg. Wanneer u gaat studeren in een land waarmee geen verdrag is gesloten, houdt u het recht op de zorg uit uw Nederlandse zorgpolis.
 

7. Ik keer terug uit het buitenland

Voor elke Nederlander geldt dat hij/zij een zorgverzekering moet hebben. Voor de basisverzekering hebben de verzekeraars dan ook een acceptatieplicht. Bij terugkomst in Nederland moet u zo snel mogelijk weer inschrijven bij een gemeente. Dan kunt u vervolgens een nieuwe zorgverzekering afsluiten.

 

Vond je dit artikel nuttig?

            40% vond deze informatie nuttig (gebaseerd op 14 beoordelingen)    

Zorgverzekering vergelijken en afsluiten

Wie wil je verzekeren?
Jezelf
Jezelf +
Partner
Jezelf +
Kinderen
Gezin
Jouw gegevens
Jouw gegevens
Gegevens partner
Jouw gegevens
Geboortedatum Kinderen
Kind toevoegen
 
Je kunt maximaal 9 kinderen verzekeren. Bel: 023 - 75052280
De maximale leeftijd voor meeverzekeren van kinderen is 18 jaar.
Jouw gegevens
Gegevens partner
Geboortedatum Kinderen
Kind toevoegen
 
Je kunt maximaal 9 kinderen verzekeren. Bel: 023 - 75052280
De maximale leeftijd voor meeverzekeren van kinderen is 18 jaar.

Je hebt nog:

Wij helpen je graag