Apk verlopen

apk verlopen

Apk verlopen

Als je auto apk-plichtig is, dan moet deze regelmatig een apk-keuring krijgen. Je krijgt hiervoor een oproep van de RDW met daarop de uiterste datum waarop jouw auto gekeurd moet zijn. Is je apk verlopen? Dan mag je officieel niet meer in je auto rijden. Ga je toch rijden zonder een geldig apk-keuringsbewijs, dan kun je een boete van € 130,- krijgen van de politie of de RDW.

Apk verlopen boete

Gebruik je de auto niet meer, en wil je geen boete krijgen? Dan kun je jouw apk-verplichting bij de RDW stop laten zetten. Dit is een tijdelijke maatregel en wordt ‘auto schorsen‘ genoemd. Tijdens de schorsing betaal je geen motorrijtuigenbelasting en bovendien heb je in deze periode geen verzekeringsplicht. Je mag echter ook niet rijden in je auto en je auto mag niet aan de openbare weg staan. Tegen het einde van de schorsingsperiode kun je verlenging aanvragen als je dit wilt.

Apk-keuring na schorsingsperiode

Wil je de auto weer gebruiken en de schorsing dus opheffen? Dan moet je auto direct apk-goedgekeurd worden bij een apk-keuringsstation. Daarvoor moet je natuurlijk de weg op, zónder het apk-keuringsbewijs. Dit mag, maar alléén onder een aantal voorwaarden. Zo moet je auto op de keuringsdag WA-verzekerd zijn en je mag alleen rond het tijdstip van de apk-keuring rechtstreeks van je huis naar het apk-keuringsstation rijden. Tijdens de rit moet je de afspraakbevestiging voor de apk-keuring met daarop vermeld het tijdstip van de keuring bij je hebben. Heb je dit niet, dan riskeer je een boete.

Mijn apk is verlopen, ben ik nog wel verzekerd?

In de polis van je autoverzekering staan een aantal wettelijke bepalingen waar je je als verzekerde aan moet houden. Zo moet je in het bezit zijn van een geldig rijbewijs en je moet uw auto apk laten keuren. Wanneer de apk verlopen is en je raakt betrokken bij een aanrijding, dan zal de verzekeraar eerst kijken of de schade die je wilt claimen veroorzaakt werd door zaken die normaal gesproken bij een apk-keuring aan het licht zouden komen. Denk bijvoorbeeld aan een aanrijding veroorzaakt door defecte remmen. De verzekering zal dan een beroep doen op ontbindende voorwaarden en de schade niet vergoeden. Ben je opzoek naar de apk vervaldatum van je auto? Bekijk hier of je apk verlopen is.

Apk verlopen buitenland

Ben je op vakantie in het buitenland, en kom je er ineens achter dat je apk verloopt? De apk-keuring is verplicht in heel Europa. Je mag dus niet zonder geldig apk-keuringsbewijs rondrijden. In de meeste landen kun je jouw Nederlandse auto niet apk laten keuren. Dit kan enkel in België en Spanje. Check dus even de vervaldatum van je apk, voordat je op autovakantie gaat.

Uitzonderingen op apk-plicht

Sommige auto’s hoeven niet apk-gekeurd te worden. Dit geldt voor auto’s die bij de RDW geschorst zijn. Vanaf mei 2018 worden ook alle voertuigen van 50 jaar en ouder vrijgesteld van apk.

Meer informatie?

Hoyhoy is onderdeel van Pricewise. Wil je meer weten over een verlopen apk? Kijk dan op deze pagina van Pricewise: apk verlopen. Je kunt hier ook je autoverzekering vergelijken.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes