Auto-gestolen

Auto gestolen. Wat nu?

Als je auto is gestolen, dan is dat flink balen. Maar naast balen zijn er ook een aantal zaken die je moet regelen en niet mag vergeten. Je moet het volgende doen:

1. Aangifte doen bij de politie

Als je auto is gestolen, moet je dit melden bij de politie. Zij zullen onder andere een melding doen bij de Rijksdienst van het wegverkeer (RDW). Zodra deze melding is gemaakt, ben je niet meer aansprakelijk voor eventuele schades en hoef je geen motorrijtuigenbelasting meer te betalen. Als je aangifte doet bij de politie, neem dan het kentekenbewijs mee. Daarnaast is onderstaande informatie van belang:
  • Kenteken
  • Merk en type van de auto
  • Kilometerstand
  • Dagwaarde van de auto
  • Serienummers van eventuele goederen die in de auto lagen, zoals een telefoon of een camera.
  • Bijzonderheden van de auto, zoals een beschadiging of een bepaalt merk autoradio.
  • Locatie waar de auto is gestolen

2. Auto opgeven als vermist

Geef je auto vervolgens op als vermist. Neem hiervoor contact op met het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VBV) via telefoonnummer 071-3641777 of meldt het via de website van het VBV . Heb je geen autoverzekering? Dan dien je alsnog het voertuig als vermist op te geven.

3. Autoverzekeraar op de hoogte stellen

Bel tot slot je autoverzekeraar en stel deze op de hoogte van de diefstal van jouw auto. De verzekeraar zal het kenteken van de auto afmelden bij de RDW en schort de dekking op. Dit betekent dat je geen premie meer hoeft te betalen voor de autoverzekering. Afhankelijk van de dekking van de autoverzekering, vergoed de verzekeraar de kosten. Lees hiervoor de voorwaarden door van jouw autoverzekering of neem contact op met de verzekeraar.

Gestolen auto terug gevonden

De kans is aanwezig dat de gestolen auto weer teruggevonden wordt. Op het moment dat de auto nog in goede staat is en je hier in kunt rijden, zal de politie de diefstalmelding verwijderen uit het kentekenregister van de RDW. Ook ben je vanaf dat moment weer verplicht om motorrijtuigenbelasting te betalen en de premie van de autoverzekering. Vinden ze je auto niet meer terug en koop je een nieuwe auto? Je moet dan ook een nieuwe autoverzekering afsluiten.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes