Auto uitlenen verzekering

auto uitlenen verzekering

Auto uitlenen verzekering

Heb jij een auto voor de deur staan? Grote kans dat je hem weleens hebt uitgeleend aan vrienden of familie. En dat zal over het algemeen geen problemen opleveren. Toch kan het helaas ook wel eens misgaan. Die goede vriend of vriendin rijdt per ongeluk autoruitschade of erger nog: je auto is total loss. Vervelend. Ben je hier dan eigenlijk voor verzekerd?

Autoverzekering op kenteken

Of het nou een ritje naar de supermarkt is of een roadtrip naar het buitenland, een ongeluk zit altijd in een klein hoekje. Wat dekt de autoverzekering wanneer iemand anders brokken maakt met jouw auto? Een autoverzekering is altijd afgesloten op het kenteken van de auto. Het maakt dus niet uit wie er in je auto rijdt. Die goede vriend of vriendin die je auto heeft geleend is dus gewoon verzekerd met jouw autoverzekering. Voorwaarde is wel dat diegene toestemming heeft om in jouw auto te rijden én in het bezit is van een geldig rijbewijs.

Schade door een ander?

Stel, je hebt je auto uitgeleend aan iemand anders en die rijdt schade. In dat geval wordt er dus gekeken naar de dekking van jouw autoverzekering. Met een WA-verzekering ben je verzekerd voor schade veroorzaakt bij anderen. Rijdt een goede vriend opeens tegen een paaltje en heeft je auto schade? Dan wordt dit dus niet gedekt door de autoverzekeraar. Ben je WA + beperkt casco of all-risk verzekerd? In dat geval wordt schade aan je eigen auto wel gedekt.

Schade wel of niet claimen

Het claimen van schade heeft gevolgen voor je schadevrije jaren. Dit is ook het geval wanneer je jouw auto uitleent en er schade wordt gereden. Jij daalt daardoor op de bonus-malus-ladder waardoor je minder korting krijgt op je premie. Gaat het om kleine schade aan je auto? Het kan in dat geval verstandig zijn om dit niet te claimen en zelf te betalen. Je valt hierdoor niet terug op de bonus-malus-ladder en gaat niet meer premie betalen. Je bent dan vaak goedkoper uit dan wanneer je de schade wel claimt.

Afspraken maken

Schade aan je auto is natuurlijk al vervelend genoeg. Een discussie achteraf over wie wat gaat betalen is minstens zo vervelend. Maak daarom vooraf duidelijke afspraken met degene aan wie je je auto uitleent. In het geval van autoschade draait de eigenaar altijd op voor de kosten. Je kunt natuurlijk wel van te voren afspreken dat de ander een gedeelte van de schade betaalt.

Uitlenen aan zoon of dochter?

Leen jij soms de auto uit aan je zoon of dochter? Dat hoeft niet per se een probleem te zijn voor je verzekering. Op het moment dat je kind vaker in jouw auto rijdt dan jijzelf, dan moet je de verzekeraar hier echter wel van op de hoogte stellen. Automobilisten tot 24 jaar worden gezien als een risicogroep. Dit kan ervoor zorgen dat je premie stijgt. Ook niet geheel onbelangrijk: rijdt je zoon of dochter – die jonger is dan 24 – schade in jouw auto? Dan geldt er vaak een extra eigen risico.

Extra goed verzekerd

Zorg er altijd voor dat je goed verzekerd bent. Wil jij ook verzekerd zijn voor schade aan je eigen auto? Kies dan voor een WA + beperkt casco of all-risk-verzekering. Je kunt ook nog kiezen voor een inzittendenverzekering. Hiermee verzeker je jezelf en je medepassagiers mocht er onderweg iets gebeuren.

Besparen op je autoverzekering

Heb jij al een goede autoverzekering? Misschien kan het wel goedkoper. Vergelijk nu in een paar stappen eenvoudig alle autoverzekeringen en bespaar honderden euro’s.

Meer informatie?

Hoyhoy is onderdeel van Pricewise. Wil je meer weten over het uitlenen van je auto en de verzekering? Kijk dan op deze pagina van Pricewise: auto uitlenen verzekering. Je kunt hier ook je autoverzekering vergelijken.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes