Auto verzekeren zonder rijbewijs

auto verzekeren zonder rijbewijs

Auto verzekeren zonder rijbewijs

Iedereen die in Nederland een auto bezit moet verplicht een autoverzekering afsluiten. Dit is ook het geval als je geen rijbewijs hebt, maar wel een auto. Hoe werkt dat eigenlijk? Kun je een auto verzekeren zonder rijbewijs? In dit artikel leggen we het aan je uit. In drie situaties kan het voorkomen dat je een auto wilt verzekeren zonder dat je een rijbewijs hebt:
  • Je hebt nog geen rijbewijs
  • Je rijbewijs is verlopen
  • Je rijbewijs is ingevorderd

Je hebt nog geen rijbewijs

Heb je nog geen rijbewijs, maar wel een auto? Dan zijn er twee mogelijkheden:
  • Een klein aantal verzekeraars accepteert een autoverzekering van iemand die geen rijbewijs heeft. Bij het afsluiten van een autoverzekering worden de gegevens van de hoofdbestuurder gevraagd. De hoofdbestuurder kan iemand anders zijn dan degene die de auto bezit. De hoofdbestuurder is wel verplicht om in het bezit te zijn van een rijbewijs. In dit geval wordt de verzekeringnemer die geen rijbewijs heeft door middel van een clausule uitgesloten op de polis. Ondanks dat het wettelijk wel is toegestaan, zijn steeds minder autoverzekeraars bereid om deze situatie te accepteren. Er zijn slechts enkele gevallen waarin dit mogelijk is. Via ons is het helaas niet mogelijk jouw auto te verzekeren zonder rijbewijs. Ons advies is in dat geval om contact op te nemen met de verzekeraar waar je ook andere particuliere verzekeringen hebt lopen. Zij kennen jouw situatie het beste.
  • Laat het kenteken van je auto schorsen. Een kenteken schorsen kun je doen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Stal je auto vervolgens op eigen terrein. Alleen dan heb je geen autoverzekering nodig.

Je rijbewijs is verlopen

Je moet zelf op tijd een nieuw rijbewijs aanvragen. Doe je dit niet en is je rijbewijs verlopen, dan mag je niet autorijden. Je mag pas weer de weg op als je een nieuw rijbewijs hebt. Je kunt een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente waarin je woont.

Je rijbewijs is ingevorderd

Als je rijbewijs is ingevorderd, wordt het lastig om over te stappen van verzekeraar. Ons advies is daarom om de verzekering bij je huidige verzekeraar te behouden. Verzekeraar de Vereende is mogelijk de enige verzekeraar die je verzoek wel accepteert.

Autoschade zonder rijbewijs

Je auto verzekeren zonder rijbewijs is vaak erg lastig. Het komt daarom soms voor dat mensen toch met een auto gaan rijden, terwijl ze geen rijbewijs hebben. Geen goed idee. Als je autoschade maakt, bijvoorbeeld autoruitschade, wordt dit namelijk niet vergoed door de verzekeraar. Als je dan je auto total loss rijdt, zul je zelf voor de kosten moeten opdraaien. Hetzelfde geldt in het geval van een rijontzegging.

Meer informatie?

Hoyhoy is onderdeel van Pricewise. Wil je meer weten over het verzekeren van een auto zonder rijbewijs? Kijk dan op deze pagina van Pricewise: autoverzekering zonder rijbewijs. Je kunt hier ook je autoverzekering vergelijken.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes