sistercar

Sistercar

Met de sistercar-clausule kun je óók schade claimen als je met je eigen autoschade toebrengt aan je andere auto. Heb je  twee of meer auto’s en staan de bijbehorende autoverzekeringen op jouw naam? Dan is de sistercar-clausule interessant voor je. Maar heb je zelf een auto én staat de auto van bijvoorbeeld je partner op zijn/haar eigen naam? In dat geval is een sistercar-clausule niet interessant. Op deze pagina leggen we je alles uit over de sister-clausule.

Sistercar-clausule

In de wet staat dat je nooit aansprakelijk kan worden gesteld voor schade die je toebrengt aan een eigen goed. Dat betekent dat je de schade ook niet kunt claimen. Maar heb je twee auto’s die allebei verzekerd zijn op jouw naam en rijd je met een tegen de ander? Dan ontstaat er een opmerkelijk probleem in de wet. Je bent dan zelf aansprakelijk voor de schade, maar in de wet staat dat je nooit aansprakelijk kunt zijn voor schade aan je eigen goed. Precies om die reden hebben sommige autoverzekeraars een sistercar-clausule die zo’n schade wel dekt. Met een sistercar-clausule beoordeelt de verzekeraar de schade alsof een fictieve derde partij de schade heeft veroorzaakt.

Voorbeelden sistercar

In de praktijk leidt de sistercar clausule vaak tot misverstanden. Daarom hier een aantal voorbeelden ter verduidelijking. Dat scheelt jou weer tijd.

Geen sistercar-clausule

Beide auto’s hebben geen sistercar clausule. Je rijdt met je ene auto tegen de andere. Je krijgt geen vergoeding voor de opgelopen schade.

Eén auto met sistercar-clausule

Je rijdt met auto 1 met sistercar-clausule tegen auto 2 zonder sistercar-clausule. De schade aan auto 2 wordt vergoed dankzij de sistercar-clausule van auto 1. De schade aan auto 1 wordt echter alleen vergoed als die auto all-risk is verzekerd. Maar stel dat je met auto 2 zonder sister-clausule tegen auto 1 met sister-clausule aanrijdt. Op dat moment krijg je geen vergoeding.

Beide auto’s met sistercar-clausule

Als beide auto’s verzekerd zijn met een sistercar-clausule, keert de verzekeraar schade uit in alle mogelijke situaties. Gevolgschade zoals waardevermindering van (één van) de auto’s of bonusverlies is niet gedekt.

Sistercar uitzonderingen

Sommige autoverzekeringen met sistercar-clausule kennen uitzonderingen waarin niet wordt uitgekeerd. Een uitzondering is bijvoorbeeld als de aanrijding plaatsvindt op eigen terrein of in een eigen gebouw. Kijk in de polis van jouw verzekering, zodat je weet wat jouw verzekeraar precies dekt. Vergelijk je bij ons? Kijk bij de details van de geselecteerde autoverzekeringen welke verzekering een sistercar-clausule heeft. Dan nu de autoverzekering berekenen. En meteen wegrijden.

Meer informatie?

Hoyhoy is onderdeel van Pricewise. Wil je meer weten over autoschade? Kijk dan op deze pagina van Pricewise: autoschade. Je kunt hier ook je autoverzekering vergelijken.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes