Auto total loss

Total loss

Stel je voor dat je auto flinke schade oploopt door een ongeluk. Wanneer is je auto voor de autoverzekering total loss? En welk mogelijkheden zijn er voor jou?

Wanneer is een auto total loss?

Je auto is total loss als deze grote en dure autoschade heeft opgelopen. Autoverzekeraars kunnen je auto op twee manieren total loss verklaren: technisch total loss of economisch total loss.

Technisch total loss

Als je auto zo erg is beschadigd dat deze niet meer te repareren is, is de auto technisch total loss. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de auto helemaal vervormd is of veel brand- of waterschade heeft opgelopen.

Economisch total loss

Als de kosten om jouw auto te repareren hoger liggen dan het verschil tussen dagwaarde en de restwaarde van je auto, wordt de auto economisch total loss verklaard. Het heeft dan financieel gezien geen nut meer om de auto nog op te lappen.

Voorbeeld economisch total loss

Stel dat de dagwaarde van je auto € 10.000,- is. Je krijgt een ongeluk, en dat wat er nog overgebleven is van je auto, is nog € 2.000,-  waard. Als de kosten om de auto te repareren boven de € 8.000 ,- liggen, wordt de auto economisch total loss verklaard. Je krijgt van je autoverzekeraar dan een vergoeding € 8.000,- euro. De € 2.000,-  krijg je van de garage die het wrak opkoopt, waardoor je weer € 10.000,- hebt om een nieuwe, soortgelijke auto te kunnen kopen.

Waarde van je auto

De waarde van je auto is afhankelijk van de leeftijd van de auto én de voorwaarden van de autoverzekering. Bij nieuwere auto’s gaan autoverzekeraars doorgaans uit van de nieuwwaarde of de aanschafwaarde van de auto. Bij oudere auto’s gaan verzekeraars meestal uit van de dagwaarde, dat is het bedrag dat je auto op de dag voor het ongeluk waard zou zijn als je hem zou verkopen.

Vergoeding total loss autoverzekering

Ook als je auto total loss is verklaard, heeft hij vaak nog wel waarde. Dit is de waarde die het wrak oplevert bij een opkoper (wrakwaarde). De autoverzekeraar keert de dagwaarde of nieuwwaarde van de auto uit, min de wrakwaarde. Zo kun je in principe altijd dezelfde auto opnieuw kopen.

Contra-expertise

Het kan zijn dat je het niet eens bent met de dagwaarde of wrakwaarde die de autoverzekeraar hanteert. Je kunt hier over onderhandelen met de schade-expert, eventueel met behulp van autokoerslijsten. Levert de onderhandeling niets op, dan kun je zelf een andere expert inschakelen, een zogenaamde contra-expert. Dit is vooral nuttig als het verschil in bedragen maar klein is. Je hebt dan een grotere kans dat je iets extra krijgt uitgekeerd.

Toch repareren

Als je auto total loss is verklaard, maar toch nog is te repareren, kun je de auto behouden. De autoverzekering keert dan de dagwaarde uit, min de wrakwaarde. Dat kan voordelig uitpakken. Houd er wel rekening mee dat als je de auto niet laat repareren bij het schadebedrijf, je ook opdraait voor de expertisekosten. Was het ongeval niet jouw schuld? Dan zijn deze kosten te verhalen op de tegenpartij.

Meer informatie?

Hoyhoy is onderdeel van Pricewise. Wil je meer weten over wat je moet doen als je auto total loss is? Kijk dan op deze pagina van Pricewise: total loss. Je kunt hier ook je autoverzekering vergelijken.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes