waarborgfonds

Waarborgfonds

Is er sprake van autoschade, maar is de dader onbekend? Dan kunt je de schade niet verhalen op de autoverzekering van de bestuurder. Gelukkig kun je dan dan terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Op deze pagina leggen we je uit hoe je schade claimt bij het Waarborgfonds en hoe het precies werkt.

Waarborgfonds motorverkeer

Iedere eigenaar van een auto, motor, bromfiets of vrachtwagen is verplicht zich te verzekeren tegen wettelijke aansprakelijkheid. In 1965 werd de Wet aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen van kracht en is het Waarborgfonds Motorverkeer opgericht. Iedereen betaalt via de WA-verzekering aan het fonds mee.

Waarborgfonds auto

Het Waarborgfonds bekijkt alle claims zeer kritisch. Daarom een aantal tips om je schadeclaim succesvol te maken.
 • Het Waarborgfonds keert alleen uit als de schade is veroorzaakt door een motorvoertuig. Een kras gemaakt met een scherp voorwerp, valt onder vandalisme. Daarvoor moet je je auto all-risk verzekeren.
 • Je moet je bijvoorbeeld aantoonbaar hebben ingezet om de identiteit van de veroorzaker te achterhalen. Dit kan door politie-aangifte, een buurtonderzoek of een advertentie. Probeer dit zo snel mogelijk te doen. Als je hier langer dan 14 dagen mee wacht, vergoedt het Waarborgfonds niets meer.
 • Je moet minimaal twee getuigen opgeven. Bijvoorbeeld jij en je buurman. De getuigen moeten aangeven dat zij het voertuig eerst zonder schade hebben gezien en later met schade.
 • Verzamel ook laksporen en/of glasscherven van het andere motorvoertuig. Maak foto’s en laat bovendien twee getuigen verklaren dat zij deze sporen bij jouw auto hebben aangetroffen
Als je een all-risk-verzekering hebt, meld je de schade bij jouw autoverzekeraar. Deze zal vervolgens bekijken of zij de schade bij het Waarborgfonds verhalen. Het is dan wel handig als je getuigen, een politieaangifte en buurtonderzoek hebt. Het is mogelijk dat de schade uiteindelijk gevolgen heeft voor je schadevrije jaren, plek op de bonus-malus-ladder en je verzekeringspremie.

Waarborgfonds autoschade

Het Waarborgfonds Motorverkeer kan iedereen helpen die autoschade heeft opgelopen door een onbekende of onverzekerde dader. Wil je schade claimen bij het Waarborgfonds omdat jouw dader onbekend of onverzekerd is? Let dan op: het Waarborgfonds Motorverkeer stelt wel een aantal voorwaarden voordat je schade vergoed wordt. Je kunt bij het Waarborgfonds Motorverkeer terecht in de volgende gevallen:
  • De veroorzaker is doorgereden na de aanrijding en je kunt de identiteit niet achterhalen.
  • De veroorzaker is bekend, maar de auto is onverzekerd.
  • De veroorzakende auto was gestolen en de bestuurder was hiervan op de hoogte.
  • De autoverzekeraar van de veroorzakende partij is failliet gegaan.
  • De bestuurder is vanwege principiële bezwaren niet verzekerd en heeft hiervoor een vrijstelling van de overheid. Je kunt de schade niet of slechts gedeeltelijk met de dader regelen.

Waarborgfonds eigen risico

Het Waarborgfonds vergoedt zowel de materiële en letselschade. Bij de materiële schade heb je wel te maken met een eigen risico van € 250,-.

Waarborgfonds online claim indienen

Je kunt je claim ook online indienen. Je hebt je burgerservicenummer en het kenteken van je auto nodig om je claim te kunnen indienen. Daarna moet je enkele vragen beantwoorden waarna je jouw verklaring kunt invullen. Ook getuigen kunnen hun verklaring online toevoegen.

Meer informatie?

Hoyhoy is onderdeel van Pricewise. Wil je meer weten over het Waarborgfonds Motorverkeer? Kijk dan op deze pagina van Pricewise: waarborgfonds. Je kunt hier ook je autoverzekering vergelijken.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes