Autoverzekering verplicht

autoverzekering verplicht

Autoverzekering verplicht

Als je een auto bezit, ben je verplciht om een autoverzekering af te sluiten. De overheid verplicht je om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Deze verzekering vergoedt alleen schade die je met je voertuig aan anderen of hun bezittingen, zoals de auto, veroorzaakt. Als jij jezelf ook wilt beschermen tegen eventuele schade, dan zul je de dekking moeten uitbreiden naar een all-risk-verzekering of beperkt casco. Op deze pagina leggen we je uit waarom een autoverzekering verplicht is en wat er gebeurt als je onverzekerd rondrijdt.

Waarom is een autoverzekering verplicht?

In 1963 is de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam) tot stand gekomen om eventuele slachtoffers te beschermen. Volgens deze wet moet iedereen met een auto minimaal een WA-verzekering hebben. Daarnaast regelt de wet ook dat de verzekering aan een minimaal aantal eisen moet voldoen. Zo moet de verzekering minimaal 1 miljoen euro uitkeren aan een letselschadeslachtoffer of 5 miljoen euro per gebeurtenis. De Wam regelt niet alleen dat auto’s verzekerd moeten zijn, onder deze wet vallen ook motoren, bromfietsen en brommobiels.

Geen vergoeding zonder verzekering

Vanaf welk moment moet je je auto verzekeren? Je auto moet verzekerd zijn vanaf het moment dat de auto op jouw naam wordt overgeschreven. Rijd je toch rond zonder de verplichte autoverzekering en veroorzaak je met je auto schade? Dan is er geen enkele verzekeraar die je verder kan helpen. Je betaalt de schade aan anderen en/of autoschade dan zelf. Deze kosten lopen vaak flink in de papieren en zijn veel hoger dan de kosten voor de premie van je autoverzekering.

Boete rijden zonder verplichte verzekering

De Rijksdienst voor het Wegverkeer voert zeer regelmatig controles uit of auto’s wel verzekerd zijn. Als je een auto bezit en deze niet hebt verzekerd, dan ben je strafbaar. Je ontvangt dan een boete voor onverzekerd rijden en deze is hoogstwaarschijnlijk hoger dan de premie die je zou betalen voor je verzekering. De boete kun je maximaal drie keer per jaar krijgen en een boete kan oplopen tot wel € 550,-.  Soms krijg je van de RDW te horen dat je auto onverzekerd is, maar heb jij wel een verzekering afgesloten. Neem dan contact op je autoverzekeraar. Niet alleen de RDW kan je beboeten: ook de politie is bevoegd om je een boete te geven als jij de groene verzekeringskaart niet kunt tonen. Deze boete bedraagt € 400,-.

Ik rijd niet: toch verplicht?

Ook als je de weg niet opgaat, is de verzekering verplicht. Pas als jij je auto schorst, kun je de verplichte autoverzekering stopzetten. Maar staat je auto al een paar maanden ongebruikt op de stoep en is deze niet geschorst? Dan is een autoverzekering verplicht.

Meer weten over de verplichte verzekering?

Wij staan altijd voor je klaar voor vragen over jouw autoverzekering. Neem gerust contact op met onze klantenservice. Zo kunnen we samen jouw autoverzekering berekenen. Je kunt ook kijken of het antwoord op jouw vraag tussen onze veelgestelde vragen staat.

Meer informatie?

Hoyhoy is onderdeel van Pricewise. Wil je meer weten over de verplichting van de autoverzekering? Kijk dan op deze pagina van Pricewise: autoverzekering verplicht. Je kunt hier ook je autoverzekering vergelijken.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes