Boete onverzekerd rijden

boete onverzekerd rijden

Boete onverzekerd rijden

Je bent verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete voor onverzekerd rijden. Lees hieronder de situaties waarin jouw voertuig niet verzekerd hoeft te zijn en voorkom dat je op de bon wordt geslingerd.

Controle RDW

De RDW controleert volgens eigen zeggen minimaal één keer per jaar of jouw auto of een ander voertuig is verzekerd. Word je gepakt zonder autoverzekering, dan krijg je een boete van € 380,-. Per jaar kun je maximaal drie keer zo’n boete krijgen. Bij een volgende overtreding kan de zaak voor de strafrechter komen.

Situaties niet verzekeren

Toch zijn er situaties waarin jouw voertuig niet verzekerd hoeft te zijn. Dat is het geval als de auto is verkocht, je deze schorst of als de auto is gestolen.

Verkocht

Bij de verkoop van jouw auto moet je erop letten dat de auto op naam komt van de koper. Zo ben je niet meer verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de motorrijtuigenbelasting en autoverzekering. Het enige wettige bewijs dat je je auto hebt verkocht, is een vrijwaringsbewijs.

Schorsing

Als je je auto niet gebruikt, laat het kenteken schorsen. Gedurende de schorsing hoef je geen wegenbelasting te betalen en kun je je autoverzekering opschorten. Een kenteken laten schorsen kost € 73,10,- voor maximaal één jaar.

Auto gestolen

Is je auto gestolen, dan moet je daarvan melding doen bij de politie. De politie geeft de diefstal door aan de RDW. Bij diefstal in het buitenland doe je daar aangifte. Deze aangifte geef je bij terugkomst aan de Nederlandse politie. Zo lang jouw auto gestolen is, ben je niet verantwoordelijk voor verplichtingen als apk, verzekering en motorrijtuigenbelasting.

Gesloopt

Als je auto is of wordt gesloopt, is een verzekering ook niet meer nodig. Let wel: de RDW stelt regels aan het zelf slopen van een voertuig.

Uitvoeren

Gaat je auto voorgoed naar het buitenland? In dat geval kun je de Nederlandse kentekenregistratie bij een RDW-keuringsstation stopzetten. Is je auto al in het buitenland, dan kun je de Nederlandse kentekenregistratie schriftelijk beëindigen.

Voordeliger

Rijd je onverzekerd rond, dan kun je zo’n € 1.200,- aan boetes krijgen. De pakkans is best groot omdat de RDW dankzij een wetswijziging de kentekens en verzekeringsgegevens naast elkaar mag gaan leggen. Dat maakt het controleren veel eenvoudiger. Afgezien van de boete, kan onverzekerd rijden veel grotere financiële consequenties hebben bij personenschade. Die kan oplopen tot in de miljoenen. Daarom alleen al is het afsluiten van een autoverzekering een slimme keuze. Al is er sprake van verplichting.

Wel verzekerd, onterecht boete

Stel je krijgt een boete, maar je bent wel verzekerd. Neem contact op met jouw autoverzekeraar en vraag of jouw auto is aangemeld. Je kunt overigens ook zelf online controleren of jouw voertuig verzekerd staat geregistreerd bij de RDW. Dat doe je op basis van je kenteken.

Meer informatie?

Hoyhoy is onderdeel van Pricewise. Wil je meer weten over wat je moet doen als je rijbewijs verlopen is? Kijk dan op deze pagina van Pricewise: rijbewijs verlopen. Je kunt hier ook je autoverzekering vergelijken.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes