Bonus-malus-ladder

bonus malus ladder

Bonus-malus-ladder

Hoe werkt de bonus-malus-ladder? Ga je een autoverzekering afsluiten? Hoe meer jaren je schadevrij rijdt, des te meer korting krijg je op je autoverzekering. Dat principe is door je verzekeraar uitgewerkt in de zogenaamde bonus-malus-ladder. Als je zelf niet schuldig bent aan de schade na een ongeval, blijft je premie altijd ongewijzigd.

Bonus-malus

De bonus voor het niet claimen van schade is de no-claimkorting die je krijgt op je premie. Rijd je een jaar schadevrij? Met schadevrije jaren klim je weer een tredenm op de ladder totdat je bovenaan bent. Claim je schade, dan daal je normaal gesproken 5 treden op de ladder. Als je op 15 treden of hoger staat, dan daal je bij het claimen van schade zelfs automatisch naar trede 10. Daardoor daalt de korting op de premie en stijgt de premie die je betaalt hard. Het kan ook voorkomen dat je door geclaimde schade op een negatief kortingspercentage uitkomt. Dan moet je een toeslag betalen op de premie. Dit heet malus.

Bonus-malus-trede

Handig om te weten: ook als je een klein bedrag aan schade claimt, val je terug op de bonus-malus-ladder. Daardoor is het verstandig om uit te rekenen of de extra premie die je moet betalen opweegt tegen het geclaimde schadebedrag. Kleine schades kun je meestal beter uit eigen zak betalen. Dan blijf je dezelfde premie betalen. De hoogte van het schadebedrag maakt dus niet uit.

Bonus-malus-systeem

Hoe snel je klimt of daalt op de ladder, verschilt per autoverzekeraar. Kijk dus tijdens het uitkiezen van je verzekering voor je auto ook naar de bonus-malus-regeling van de autoverzekeraar. Je wilt natuurlijk altijd de voor de laagste premie gaan.

Mijn polisblad vermeldt het aantal treden, maar geen schadevrije jaren. Wat nu?

Het aantal treden komt niet overeen met het aantal schadevrije jaren. Wij raden je dan aan je verzekeraar of tussenpersoon te vragen hoeveel schadevrije jaren je opgebouwd hebt tijdens de loop van je autoverzekering. Je dient het juiste aantal jaren te weten om een correcte inschatting van je autopremie te maken. De verzekeraar kan je schadevrije jaren opzoeken in de Roy Data-base.

Meer informatie?

Hoyhoy is onderdeel van Pricewise. Wil je meer weten over de bonus malus ladder? Kijk dan op deze pagina van Pricewise: bonus malus ladder. Je kunt hier ook je autoverzekering vergelijken.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes