Checklist auto kopen

nieuwe auto kopen

Checklist auto kopen

Ben je toe aan een nieuwe auto of wil je je eerste auto kopen? Als je een auto koopt, zijn er verschillende dingen die je moet doen of regelen voordat je de wegen kunt betreden met je nieuwe voertuig. Denk aan het keuren van je auto en een autoverzekering. Met deze ‘checklist auto kopen’ weet je zeker dat je niets vergeet.

1. Zet de auto op jouw naam

Voordat de auto echt van jou is, moet je deze op je naam zetten. Dat proces heet je auto overschrijven. Je kunt dit online doen of bij een kentekenloket. De kosten bedragen rond de € 10,-. Voor dit proces heb je een aantal zaken nodig: de tenaamstellingscode en de kentekencard. Zodra je alles hebt geregeld, ontvang je een tenaamstellingsverslag, waarin een gedeelte van je nieuwe tenaamstellingscode staat. Het andere deel staat op je kentekencard. Deze ontvang je óf op dezelfde dag óf een dag later in je brievenbus. De auto is nu officieel van jou.

2. Je ontvangt een vrijwaringsbewijs

Als je het kentekenbewijs op jouw naam zet, dan ontvang je een vrijwaringsbewijs. Dit is het bewijs dat de auto niet meer van de vorige eigenaar is. Je moet het bewijs aan de oude eigenaar geven. Je bent vanaf dat moment verantwoordelijk voor alle kosten die er komen kijken bij het bezitten van een auto.

3. Sluit een verzekering af voor je auto

Zodra de auto op jouw naam staat, is een autoverzekering afsluiten verplicht. Je auto moet minimaal een WA-verzekering hebben, maar je kunt deze ook extra verzekeren. In onze vergelijker zie je wat voor jou de goedkoopste verzekering is die je via ons kunt afsluiten. Voor het afsluiten van de verzekering, heb je de meldcode nodig. Deze code vind je in het tenaamstellingsverslag dat je van de oude eigenaar hebt gekregen bij de koop van de auto. Vergelijken, besparen en meteen wegrijden. Koop je een tweede auto, dan moet je deze tweede auto ook apart verzekeren. Let er dan op dat je een sistercar-clausule afsluit.

4. Laat je auto keuren

Elke auto moet verplicht goedgekeurde apk-keuring hebben. Je kunt de auto eventueel opnieuw apk laten keuren. Bij het kopen van een nieuwe auto is dit niet nodig, maar als je een tweedehandsauto koopt is het verstandig om na te gaan wanneer de laatste keuring afloopt. Weet de verkoper dit niet, dan kun je de datum opvragen op de website van de RDW. Rijd jij over de weg met een auto zonder geldige apk-keuring? Dan word je daarvoor beboet door zowel de RDW als de politie.

5. Belasting betalen

Als het kenteken op jouw naam staat, word je automatisch aangemeld bij de Belastingdienst om wegenbelasting te betalen. Je hoeft hier niks voor te doen: de Belastingdienst zal je automatisch een rekening sturen. Heb je een auto met een elektromotor of alleen een waterstofverbrandingsmotor? Dan word je vrijgesteld van wegenbelasting. Je hoeft dan niks te betalen.

Alles gecheckt? Rijden maar

Heb je alles gecheckt, afgesloten en gekeurd? Dan kun je veilig en zonder problemen de weg op. Wil je je auto een tijd niet gebruiken? Dan kun je je auto schorsen. Alle zojuist genoemde verplichtingen gelden dan een tijdje niet meer.

Meer informatie?

Hoyhoy is onderdeel van Pricewise. Wil je meer weten over het kopen van een tweedehands auto? Kijk dan op deze pagina van Pricewise: tweedehands auto kopen. Je kunt hier ook je autoverzekering vergelijken.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes