Dekking autoverzekering

dekking autoverzekering

Dekking autoverzekering

Twijfel je nog over de juiste dekking van je autoverzekering? Dankzij het onderstaande stappenplan zie je makkelijk en simpel welke dekking het beste bij je autoverzekering past. Weet je al welke dekking je wilt? Maak dan nu in 1 minuut een vergelijking voor je autoverzekering, en ontdek je top 3 goedkope autoverzekeringen.

Wat is de juiste dekking voor jouw auto

Er zijn verschillende soorten autoverzekeringen waar je uit kunt kiezen. Daarnaast zijn er nog talloze aanvullende modules die je al dan niet kunt afsluiten. Het is afhankelijk van jouw unieke situatie welke combinatie het beste bij jou past. Maar er zijn wel wat globale richtlijnen die je daarbij kunt volgen. We zetten ze voor jou op een rij.
Onze bezoekers besparen gemiddeld € 200,- op hun autoverzekering. Vergelijk direct meer dan 80 autoverzekeringen.

Autoverzekeringen kennen drie dekkingsvormen

  • WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid). Wordt meestal gesloten bij auto’s ouder dan 10 jaar.
  • Beperkt casco (ook wel WA plus, WA extra of WA mini casco genoemd). Wordt veelal gesloten voor auto’s tussen de 6 en 10 jaar oud. NB: Enkele verzekeraars hebben de beperkt casco dekking opgesplitst in drie afzonderlijke modules: diefstal, ruitbreuk en brand, storm en natuur.
  • All-risk-verzekering (ook wel WA casco of volledig casco genoemd). Wordt veelal gesloten voor nieuwe auto’s tot 5 jaar. Ook automobilisten die hun auto volledig gefinancierd hebben sluiten vaak een volledig casco autoverzekering af.

WA-verzekering

De WA-verzekering dekt de schade die je met je auto aan anderen en hun bezittingen toebrengt en waarvoor je wettelijk aansprakelijk bent. De schade wordt ook vergoed als je een ander in je auto laat rijden. De schade aan je eigen auto wordt niet vergoed. Ook niet als er sprake is van diefstal en ruitbreuk. Als autobezitter ben je verplicht je auto minimaal WA te verzekeren. De minimale dekking is € 2 miljoen. Over het algemeen is het aan te raden om auto’s ouder dan 10 jaar uitsluitend WA te verzekeren. De vergoeding bij diefstal en/of schade aan de eigen auto is dan namelijk gering.

Beperkt casco

Een beperkt casco-verzekering vergoedt naast de verplichte WA-dekking ook autoschade als gevolg van diefstal, brand, ruitbreuk, storm, hagel en botsing met dieren. Schade die je zelf veroorzaakt aan je eigen auto is uitgesloten. Deze verzekering wordt veelal gesloten voor auto’s die tussen de 6 en 10 jaar oud zijn.

Volledig casco

Een volledig casco verzekering vergoedt naast de schade aan anderen (WA-dekking) ook de schade aan je eigen auto. Zelfs als de schade je eigen schuld is. Auto’s tot 5 jaar oud worden vaak volledig casco (allrisk) verzekerd. Veel automobilisten die hun auto volledig gefinancierd hebben, sluiten een all-risk-verzekering af. Je kunt er ook voor kiezen om jouw auto langer allrisk te verzekeren, als je de uitkering van de dagwaarde nodig hebt om dezelfde auto weer te kopen.

Aanvullende dekking

Ga je een autoverzekering afsluiten? Dan kun je daarnaast de volgende aanvullende verzekeringen afsluiten.

Rechtsbijstandverzekering

De (motorrijtuigen)rechtsbijstandverzekering biedt hulp bij juridische conflicten met betrekking tot jouw autoverzekering.

Ongevalleninzittendenverzekering

Bij een aanrijding kunnen jij en jouw passagiers gewond raken. Als daardoor (algehele) blijvende invaliditeit optreedt of als iemand overlijdt, dan keert de ongevalleninzittendenverzekering uit. Het maakt niet uit wie er schuldig is aan het ongeval.

Schadeinzittendenverzekering

De schadeverzekering voor inzittenden keert de werkelijk geleden schade van de inzittenden uit, ook als er geen sprake is van invaliditeit of overlijden. Het maakt niet uit wie er schuldig is aan het ongeval. Lees meer over de inzittendenverzekering.

Oververzekering ligt op de loer

Vooral als je al een tijdje niet meer kritisch heeft gekeken naar jouw dekking, kan het zomaar gebeuren dat je oververzekerd bent. Aangezien niemand graag teveel betaalt, is het daarom verstandig om bijvoorbeeld te kijken of allrisk nog wel nodig is. Ga na hoe oud jouw auto inmiddels is en wat de waarde ervan is. Op basis daarvan kun je al een goed onderbouwde keuze maken.

Meer informatie?

Hoyhoy is onderdeel van Pricewise. Wil je meer weten over de dekking van de autoverzekering? Kijk dan op deze pagina van Pricewise: dekking autoverzekering. Je kunt hier ook je autoverzekering vergelijken.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes