Dekkingen

Autoverzekering: dekking

Twijfel je nog over de juiste dekking van je autoverzekering? Dankzij het onderstaande stappenplan zie je makkelijk en simpel welke dekking het beste bij je autoverzekering past. Weet je al welke dekking je wilt? Maak dan nu in 1 minuut een vergelijking voor je autoverzekering, en ontdek je top 3 goedkope autoverzekeringen. Bezoekers van hoyhoy.nl besparen gemiddeld 200 euro op hun autoverzekering. Vergelijk direct meer dan 80 autoverzekeringen.

Autoverzekeringen kennen drie dekkingsvormen:

  • WA (Wettelijke Aansprakelijkheid). Wordt meestal gesloten bij auto’s ouder dan 8 jaar.
  • Beperkt casco (ook wel WA plus, WA extra of WA mini casco genoemd). Wordt veelal gesloten voor auto’s tussen de vier en acht jaar oud. NB: Enkele verzekeraars hebben de beperkt casco dekking opgesplitst in drie afzonderlijke modules: diefstal, ruitbreuk en brand, storm en natuur.
  • Volledig casco (ook wel WA casco of all risk genoemd). Wordt veelal gesloten voor nieuwe auto’s tot vier jaar oud. Ook automobilisten die hun auto volledig gefinancierd hebben sluiten vaak een volledig casco autoverzekering af.

WA-verzekering

De WA-verzekering dekt de schade die je met je auto aan anderen en hun bezittingen toebrengt en waarvoor je wettelijk aansprakelijk bent. De schade wordt ook vergoed als je een ander in je auto laat rijden. De schade aan je eigen auto wordt niet vergoed. Ook niet als er sprake is van diefstal en ruitbreuk. Als autobezitter ben je verplicht je auto minimaal WA te verzekeren. De minimale dekking is € 2 miljoen. Over het algemeen is het aan te raden om auto’s ouder dan 8 jaar uitsluitend WA te verzekeren. De vergoeding bij diefstal en/of schade aan de eigen auto is dan namelijk gering.

Beperkt casco

Een beperkt casco-verzekering vergoedt naast de verplichte WA-dekking ook schade als gevolg van diefstal, brand, ruitbreuk, storm, hagel en botsing met dieren. Schade die je zelf veroorzaakt aan je eigen auto is uitgesloten. Deze verzekering wordt veelal gesloten voor auto’s die tussen de 4 en 8 jaar oud zijn.

Volledig casco

Een volledig casco verzekering vergoedt naast de schade aan anderen (WA-dekking) ook de schade aan je eigen auto. Zelfs als de schade je eigen schuld is. Auto’s van maximaal 3 jaar oud worden vaak volledig casco verzekerd. Veel automobilisten die hun auto volledig gefinancierd hebben, sluiten een volledig casco verzekering af. Je kunt er ook voor kiezen om uw auto langer allrisk te verzekeren, als je de uitkering van de dagwaarde nodig hebt om dezelfde auto weer te kopen. Ga je een autoverzekering afsluiten? Dan kun je daarnaast de volgende aanvullende verzekeringen afsluiten:

Rechtsbijstandverzekering

De (motorrijtuigen)rechtsbijstandverzekering biedt hulp bij juridische conflicten met betrekking tot uw autoverzekering. Er zijn twee vormen:

Ongevalleninzittendenverzekering

Bij een aanrijding kunnen u en uw passagiers gewond raken. Als daardoor (algehele) blijvende invaliditeit optreedt of als iemand overlijdt, dan keert de ongevalleninzittendenverzekering uit. Het maakt niet uit wie er schuldig is aan het ongeval.

Schadeinzittendenverzekering

De schadeverzekering voor inzittenden keert de werkelijk geleden schade van de inzittenden uit, ook als er geen sprake is van invaliditeit of overlijden. Het maakt niet uit wie er schuldig is aan het ongeval.

Meer tips

Wil je een keer per maand tips voor je autoverzekering ontvangen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief. Bijna 100.000 Nederlanders gingen je al voor.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes