Eerste auto kopen

eerste auto kopen

 Eerste auto kopen

Je eerste auto kopen, is ontzettend spannend. Het is een flinke uitgave en je moet met verschillende zaken rekening houden. Waarmee allemaal? Dat lees je hieronder.

Wat is mijn budget?

Allereerst is het belangrijk om jezelf af te vragen hoeveel geld je wilt uitgeven aan een auto. En vergeet hierbij niet dat een auto ook na de aanschaf de nodige kosten met zich meebrengt, zoals de tankkosten, onderhoudskosten, motorrijtuigenbelasting, afschrijving en autoverzekering. Je kunt bij ons vooraf gemakkelijk de kosten voor de autoverzekering berekenen.

Wat voor eerste auto kopen?

Ga na waarvoor je de auto koopt. Wil je er bijvoorbeeld iedere dag mee naar je werk, is hij alleen handig voor de wekelijkse boodschappen of wil je ermee op vakantie? Daarnaast is het verstandig om over het volgende na te denken:

  • Wil je een tweedehands auto kopen of een nieuwe auto kopen? Zoals gezegd is je eerste auto kopen een behoorlijke kostenpost. Zeker als je een nieuwe auto koopt, zullen de aanschafkosten hoog zijn. Een tweedehandsauto kost vaak een stuk minder en kan net zoveel plezier bieden.
  • Vraag aan vrienden, familie en collega’s in wat voor auto zij rijden, of ze daar tevreden mee zijn en vooral waarom. Ook op internet zijn diverse fora waar je gebruikerservaringen kunt lezen.
  • Hoe zwaarder de auto is, hoe hoger de wegenbelasting is. Kijk daarom altijd naar het gewicht van de auto. Op de website van de Belastingdienst kun je berekenen hoe hoog de kosten zijn per gewicht.

De eerste bezichtiging, waar moet je op letten?

  • Controleer allereerst bij wie je langsgaat. Is het een bekende dealer of betrouwbaar persoon? Als het een oplichter is, dan is zijn of haar vast en zeker op internet te vinden en weet je dat je niet langs moet gaan. Ga je langs een autodealer, controleer dan of deze is aangesloten bij de BOVAG.
  • Neem iemand mee naar de bezichtiging. Niet alleen zie je samen meer, het is ook veiliger.
  • Check de auto zowel van de binnenkant als de buitenkant. Let daarbij niet alleen op krasjes, maar ook op roestplekken, het profiel en de slijtage van de banden en de verwarming en airconditioning.
  • Controleer de autopapieren en vul op de website van de Belastingdienst het kenteken in om te controleren wanneer de auto voor het laatst een apk-keuring heeft gehad.
  • Maak tot slot minimaal één proefrit om te controleren of de auto rijdt zoals jij wilt. Dit verschilt per auto. Denk bijvoorbeeld aan hoe snel de auto optrekt, hoeveel ruimte je voorin en achterin hebt, hoeveel laadruimte er is en wat het zicht is. Ben je helemaal tevreden? Dan kun je overgaan tot de koop.

Vergeet niet om een autoverzekering af te sluiten, zodra je de auto hebt gekocht en de weg op wilt gaan. Wil je niet te veel betalen voor jouw autoverzekering? Ga dan direct je autoverzekering vergelijken. Als je er zeker van wilt zijn dat je niks vergeet, kijk dan naar onze checklist auto kopen. En rijden maar.

Meer informatie?

Hoyhoy is onderdeel van Pricewise. Wil je meer weten over het kopen van een tweedehands auto? Kijk dan op deze pagina van Pricewise: tweedehands auto kopen. Je kunt hier ook je autoverzekering vergelijken.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes