Eigen risico autoverzekering

eigen risico autoverzekering

Eigen risico autoverzekering

Heb je een paaltje over het hoofd gezien, ben je op de parkeerplaats tegen iemand aangereden of heeft een steentje je ruit beschadigd? Dan moet je soms een gedeelte van de schade zelf betalen, het eigen risico van jouw autoverzekering. Je kunt je eigen risico zelf bepalen. Als je een buffer achter de hand hebt, zou je jouw eigen risico wat kunnen verhogen. Hierdoor wordt je maandelijkse premie lager en ben je goedkoper uit.

Eigen risico autoverzekering

Bij een aantal autoverzekeringen moet je zelf een gedeelte van de schade betalen. Het zogenaamde eigen risico. Meestal ligt het eigen risico van een autoverzekering tussen de € 135,- en € 150,- per schade. In onze vergelijker kun je direct zien of een autoverzekeraar een eigen risico rekent. Het eigen risico is vaak af te kopen tegen een premietoeslag. Sommige verzekeraars rekenen bij jeugdige bestuurders (onder de 25 jaar) een extra eigen risico. Met beginnende bestuurders worden bestuurders onder de 25 jaar bedoeld. Deze bestuurders vormen voor verzekeraars een groter risico omdat ze statistisch gezien vaker schade veroorzaken. Zij moeten dan ook een hogere premie betalen. Het eigen risico voor hen is vaak € 250,-, terwijl dit normaal gesproken € 150,- is. Het extra eigen risico wordt bij de bestuurder in rekening gebracht en niet bij de verzekeringnemer. Vaak speelt schuld of het ontbreken van schuld dan geen rol.

Schadesturing autoverzekering

Veel verzekeraars belonen je wanneer je naar een gecontracteerd schadeherstelbedrijf gaat door het eigen risico te verminderen of zelfs niet in rekening te brengen. Het kan hierdoor verstandig zijn om niet naar je vertrouwde mannetje op de hoek te gaan, maar naar een herstelbedrijf dat is aangewezen door jouw verzekeraar. Uiteraard kun je dit zelf beslissen.

Ruitschade

Ook bij ruitschade is soms sprake van een eigen risico. En ook hier belonen veel autoverzekeraars klanten wanneer zij naar een geselecteerd ruitschadebedrijf gaan. Je betaalt namelijk voor een reparatie vaak geen eigen risico als je de schade laat herstellen bij een garage die geen afspraken heeft bij een verzekeraar. Je betaalt vaak wél eigen risico als je de ruit helemaal moet laten vervangen. Ook als je dit laat doen door een bedrijf dat samenwerkt met jouw verzekeraar.

Bonus-malus en schadevrije jaren

Soms heeft het claimen van ruitschade een negatief effect op je schadevrije jaren. Je daalt dan namelijk een aantal treden op de bonus-malus-ladder. Er zijn dan ook een aantal herstelbedrijven die het eigen risico van je overnemen als je daar je ruit laat vervangen.

Meer informatie?

Hoyhoy is onderdeel van Pricewise. Wil je meer weten over het eigen risico van de autoverzekering? Kijk dan op deze pagina van Pricewise: eigen risico autoverzekering. Je kunt hier ook je autoverzekering vergelijken.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes