Gestolen auto

gestolen auto

Gestolen auto

Een gestolen auto is flink balen. Maar naast balen zijn er ook een aantal zaken die je moet regelen en niet mag vergeten. Wij vertellen je wat je moet doen als je auto gestolen is.

1. Aangifte doen bij de politie

Als je auto is gestolen, moet je dit melden bij de politie. Zij zullen onder andere een melding doen bij de Rijksdienst van het wegverkeer (RDW). Zodra deze melding is gemaakt, ben je niet meer aansprakelijk voor eventuele schades en hoef je geen wegenbelasting meer te betalen. Als je aangifte doet bij de politie, neem dan het kentekenbewijs mee. Daarnaast is onderstaande informatie van belang:
  • Kenteken van de gestolen auto
  • Merk en type van de gestolen auto
  • Kilometerstand van de gestolen auto
  • Dagwaarde van de gestolen auto
  • Serienummers van eventuele goederen die in de gestolen auto lagen, zoals een telefoon of een camera.
  • Bijzonderheden van de gestolen auto, zoals een beschadiging of een bepaald merk autoradio.
  • Locatie waar de auto is gestolen

2. Auto opgeven als vermist

Geef je auto vervolgens op als vermist. Neem hiervoor contact op met het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VBV) via telefoonnummer 055-7410001. Gaat het om een bromfiets of scooter, meld het dan via de website van het VBV. Heb je geen autoverzekering? Dan dien je alsnog het voertuig als vermist op te geven.

3. Autoverzekeraar op de hoogte stellen

Bel tot slot je autoverzekeraar en stel deze op de hoogte van de diefstal van jouw auto. De verzekeraar zal het kenteken van de auto afmelden bij de RDW en schort de dekking op. Dit betekent dat je geen premie meer hoeft te betalen voor de autoverzekering. Afhankelijk van de dekking van de autoverzekering, vergoedt de verzekeraar de kosten. Lees hiervoor de voorwaarden door van jouw autoverzekering of neem contact op met de verzekeraar.

Gestolen auto teruggevonden

De kans is aanwezig dat de gestolen auto weer teruggevonden wordt. Op het moment dat de auto nog in goede staat is en je hier in kunt rijden, zal de politie de diefstalmelding verwijderen uit het kentekenregister van de RDW. Ook ben je vanaf dat moment weer verplicht om motorrijtuigenbelasting te betalen en de premie van de autoverzekering. Vinden ze je auto niet meer terug en koop je een nieuwe auto? Vergeet dan niet om ook een nieuwe autoverzekering afsluiten.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes