Inzittendenverzekering

inzittendenverzekering

Inzittendenverzekering

Een inzittendenverzekering is een aanvullende autoverzekering; je kunt deze verzekering afsluiten als extra dekking bovenop je autoverzekering. Met een inzittendenverzekering zijn jij en je passagiers zijn gedekt voor lichamelijke en materiële schade na een ongeluk.

Inzittendenverzekering nodig?

Het afsluiten van een inzittendenverzekering is niet verplicht. Dit is een aanvullende verzekering die je kunt afsluiten bovenop je autoverzekering. Je kunt dus zelf kiezen of je deze verzekering afsluit of niet. Een inzittendenverzekering kost meestal een paar tientjes per jaar. Als je via ons je autoverzekering vergelijkt, kun je zien wat een inzittendenverzekering extra kost. Je kunt deze aanvullende verzekering ook direct via ons bij je autoverzekering afsluiten.

Waarom inzittendenverzekering?

Met een inzittendenverzekering bent je gedekt voor:

  • Materiële schade
  • Letselschade
  • Gevolgschade (zoals inkomstenverlies door het letsel)

Als jij en je passagiers gewond raken bij een aanrijding dan dekt je zorgverzekering de medische kosten. Met een inzittendenverzekering krijg je (of je nabestaanden) ook een uitkering bij blijvende invaliditeit en/of overlijden. Daarbij maakt het niet uit wie er schuldig was aan het ongeval. De inzittendenverzekering geldt wanneer de inzittenden in de auto zitten, maar ook tijdens het in- en uitstappen. Daarnaast geldt de verzekering ook als onderweg een noodreparatie uitgevoerd moet worden. Je kunt in de polisvoorwaarden precies lezen wanneer je verzekering wel of niet uitkeert. De schade aan de auto is met de inzittendenverzekering niet gedekt. Die schade valt onder een beperkt casco of all-risk-verzekering.

Soorten inzittendenverzekering auto

Er zijn twee verschillende soorten inzittendenverzekeringen: de schade-inzittendenverzekering en de ongevallen-inzittendenverzekering.

Schade-inzittendenverzekering

Het grote voordeel van de schade-inzittendenverzekering is dat je de werkelijk geleden schade vergoed krijgt. Als bijvoorbeeld jouw passagier in een rolstoel belandt en de geleden schade in totaal € 200.000,- is, dan ben je voor dit bedrag verzekerd. Meestal dekt deze aanvullende autoverzekering tot een bedrag van 1 miljoen euro.

Ongevallen-inzittendenverzekering

De ongevallen inzittenden verzekering keert een van tevoren afgesproken bedrag uit. Dit bedrag staat in de polisvoorwaarden. Bij invaliditeit is dat gemiddeld € 35.000,- en bij overlijden gemiddeld € 15.000,-. De vergoeding geldt per auto of per zitplaats. Bij gedeeltelijke invaliditeit keert de verzekeraar een percentage uit.

Verschil schade-inzittenden en ongevallen-inzittenden

Het verschil tussen de schade-inzittendenverzekering en de ongevallen-inzittendenverzekering zit voornamelijk in de uitkering. Met de schade-inzittendenverzekering krijg je de werkelijk geleden schade vergoed en bij de ongevallen-inzittendenverzekering krijg je een vooraf vastgesteld uit te keren bedrag. Een schade-inzittendenverzekering is wat duurder, maar dus ook een stuk uitgebreider.

Voorkom dubbele dekking

Wanneer je een schade-inzittendenverzekering hebt, is het niet nodig om ook een ongevallen inzittenden verzekering te nemen. De schade-inzittendenverzekering is namelijk een uitgebreidere verzekering. De overlap in dekking is te groot, waardoor je onnodig veel premie betaalt.

Meer informatie?

Hoyhoy is onderdeel van Pricewise. Wil je meer weten over de inzittendenverzekering? Kijk dan op deze pagina van Pricewise: schadeverzekering inzittenden. Je kunt hier ook je autoverzekering vergelijken.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes