Kentekenbewijs kwijt

kentekenbewijs kwijt

Kentekenbewijs kwijt

Zet je een voertuig op jouw naam, dan ontvang je een kentekenbewijs. Sinds 2014 ontvang je een kentekencard. Voor die tijd was dat een papieren kentekenbewijs. Het kentekenbewijs is een identificatiemiddel van je auto. Hierop staan belangrijke gegevens. Zoals het kenteken, de meldcode, je persoonsgegevens, de voertuigomschrijving en de datum van toelating. Je hebt het kentekenbewijs nodig om een auto te verkopen. En ook als je de weg op gaat moet je deze bij je dragen. Wij vertellen je wat je moet doen als je het kentekenbewijs kwijt bent. Of als deze beschadigd is.

Nieuw kentekenbewijs aanvragen

Mocht je je kentekenbewijs kwijt zijn, dan moet je online een nieuw bewijs aanvragen. Dit is ook het geval als het kentekenbewijs is gestolen of heel erg is beschadigd. Deze aanvraag doe je bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Vraag je een nieuw kentekenbewijs aan, dan kan dat alleen in combinatie met een nieuwe tenaamstellingscode. Bij het aanvragen van het kentekenbewijs heb je het chassisnummer van de auto nodig. Je kunt het kentekenbewijs alleen aanvragen als de auto op jouw naam staat. Wil je dat iemand anders het regelt, dan moet je hier toestemming voor geven.

Het nieuwe kentekenbewijs wordt verstuurd naar de persoon die de auto op zijn of haar naam heeft staan. Binnen twee à drie werkdagen heb je het nieuwe kentekenbewijs in huis. De tenaamstellingscode wordt nooit tegelijkertijd of in dezelfde enveloppe verstuurt. Deze volgt één dag later.

Tenaamstellingscode kwijt

Heb jij nog een papieren kentekenbewijs, dan kun je de tenaamstellingscode niet kwijtraken. Deze heb je namelijk nooit ontvangen. De tenaamstellingscode hoort bij de kentekencard. Heb je een auto na 2013 op jouw naam gezet, dan heb je een kentekencard in combinatie met een tenaamstellingscode. Deze code staat verdeeld over de kentekencard en het papiertje dat je ontvangt bij het op naam zetten van de auto. Ben je dat laatste deel van de tenaamstellingscode kwijt, dan kun je een nieuwe aanvragen. Ook hiervoor kun je terecht bij de RDW. In tegenstelling tot bij het aanvragen van een kentekencard, kun je wel een losse tenaamstellingscode aanvragen. Je hebt dan dus geen nieuw kentekenbewijs nodig. Het deel van de code op de kentekencard zelf noem je ook wel de meldcode.

Tenaamstellingscode aanvragen

Zo vraag je de tenaamstellingscode aan: Log bij de RDW in met je DigiD en vraag de code aan. Vervolgens krijg je een e-mail waarin je de nieuwe code direct kunt downloaden. Dat kan alleen als je bent ingelogd in DigiD. Vraagt iemand anders met toestemming vanuit jouw naam een nieuwe code aan? Dan wordt de tenaamstellingscode via de post verstuurd naar degene die de auto op zijn of haar naam heeft staan. Dat duurt zo’n drie à vier werkdagen.

Kosten nieuw kentekenbewijs

Aan een nieuw kentekenbewijs zijn kosten verbonden. Een nieuwe kentekencard in combinatie met een tenaamstellingscode kosten je samen € 31,50. Heb je alleen een nieuwe tenaamstellingscode nodig? Dan betaal je € 1,-. Betalen gebeurt via iDEAL.

De delen van het kentekenbewijs

Even voor de duidelijkheid: er wordt onderscheid gemaakt tussen kentekenbewijzen ontvangen voor en vanaf 2014. Sinds 2014 ontvang je de kentekencard. Oftewel het kentekenbewijs op creditcardformaat. Deze komt in combinatie met een tenaamstellingscode. Die code bestaat uit negen cijfers, waarvan er vier op de kentekencard staan. De andere vijf cijfers die de tenaamstellingscode vormen, ontvang je op papier bij het overschrijven van de auto.

Dan heb je nog het papieren kentekenbewijs. Deze variant werd tot eind 2013 afgegeven. De delen van dit bewijs zijn: het voertuigbewijs (deel 1A), het tenaamstellingsbewijs (deel 1B) en het overschrijvingsbewijs (deel 2).

Meer informatie?

Hoyhoy is onderdeel van Pricewise. Wil je meer weten over wat je moet doen als je kentekenbewijs kwijt is? Kijk dan op deze pagina van Pricewise: kentekenbewijs kwijt. Je kunt hier ook je autoverzekering vergelijken.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes