Kosten auto importeren

kosten-auto-importeren

Kosten auto importeren

Als je een auto importeert dan moet je niet alleen de kosten van de auto betalen, maar ook andere kosten. Denk hierbij aan de kosten voor het keuren van de auto door de RDW en het laten maken van kentekenplaten. Hieronder vind je een overzicht van de betreffende kosten.

Als je een auto importeert dan dien je in ieder geval rekening te houden met onderstaande kostenposten:

  • Aanschafkosten
  • Transportkosten
  • Kosten RDW-keuring
  • Kosten eendagskenteken en verzekering
  • Belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm)
  • Invoerrechten en btw
  • Kosten voor het laten maken van kentekenplaten
  • Wegenbelasting
  • Premie voor de autoverzekering

Aanschafkosten

Deze kosten heb je zowel als je de auto wel of niet importeert en zijn natuurlijk de kosten van de betreffende auto.

Transportkosten

Ga je in Nederland een nieuwe auto kopen, dan kun je de auto zelf ophalen. Koop je de auto in Duitsland of België dan kun je de auto wellicht ook nog zelf ophalen. De enige transportkosten zijn dan de benzine. Importeer je echter een auto vanuit de VS of Japan, dan moet de auto mogelijk verscheept worden. De kosten die hiervoor betaald moeten worden, zijn de transportkosten.

Kosten RDW keuring

Zoals gezegd moeten geïmporteerde auto’s gekeurd worden door de RDW.  De kosten van deze keuring zijn afhankelijk van het soort auto en het aantal en soort diensten/keuringen de RDW moet uitvoeren.

Kosten eendagskenteken en verzekering

Een auto mag in Nederland pas de weg op als het voorzien is van een kenteken en er een autoverzekering voor afgesloten is. Voordat je de auto laat keuren bij de RDW moet je een eendagskenteken en verzekering aanvragen. Het eendagskenteken kun je aanvragen bij de RDW en is gratis. De kosten van een eendagsverzekering is onder andere afhankelijk van het type auto en het aantal schadevrije jaren.

Bpm

Zodra de auto is goedgekeurd door de RDW dien je bpm (Belasting van personenauto’s en motorrijwielen) te betalen. Op de website van de Belastingdienst kun je berekenen hoe hoog deze kosten zijn voor jouw auto.

Invoerrechten en btw

Heb je de auto buiten de EU gekocht, dan moet je invoerrechten betalen. Heb je een nieuwe auto gekocht, dan dien je tevens btw te betalen. Het maakt hierbij niet uit waar (binnen of buiten de EU) je hem hebt gekocht.

Kosten voor de kentekenplaten

Als de auto is goedgekeurd door de RDW dan ontvang je direct het kentekenbewijs. Zodra je deze hebt, kun je de kentekenplaten laten maken. Dit doe je bij een erkende fabrikant voor kentekenplaten. De kosten hiervan zijn rond de € 20,-.

Motorrijtuigenbelasting

Zodra de auto op jouw naam staat (kentekenbewijs), dan moet je motorrijtuigenbelasting betalen. Hoe hoog deze wegenbelasting is voor jouw auto, kun je berekenen op de website van de Belastingdienst.

Autoverzekering

Tot slot ben je verplicht om de auto te verzekeren. De minimale verzekering is een WA-verzekering. Is jouw geïmporteerde auto jonger dan vier jaar? Dan is het verstandig om een all-risk-verzekering (WA volledig casco) af te sluiten. Sluit hier direct jouw autoverzekering af!

Meer informatie?

Hoyhoy is onderdeel van Pricewise. Je vindt hier meer informatie over autoverzekeringen. Je kunt hier ook je autoverzekering vergelijken.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes