Kosten auto

kosten auto

Kosten auto

Als je een auto koopt, dan betaal je niet alleen de kosten van de betreffende auto, maar ook een aantal andere kosten. Een auto is een behoorlijke kostenpost. Hieronder vind je een overzicht van de kosten waar je rekening mee moet houden.

Vaste kosten auto

Als je een auto hebt, betaal je een aantal vaste kosten. Vaste kosten zijn de kosten die iedere maand hetzelfde zijn en niet afhankelijk zijn van het aantal kilometers dat je met de auto rijdt. Onder vaste kosten vallen:

Zodra de auto op jouw naam staat, ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Hiervoor betaal je premie aan de verzekeraar. Daarnaast dien je wegenbelasting te betalen voor de auto. De kosten van de autoverzekering en de wegenbelasting hangen af van het soort auto en waar je woont. De kosten van je autoverzekering kun je via onze website berekenen, de kosten van de wegenbelasting bereken je via de website van de Belastingdienst. Daarnaast ben je nog de kosten kwijt voor onderhoudsbeurten, zoals de apk-keuring. De kosten hiervan zijn afhankelijk van het aantal diensten dat uitgevoerd moet worden en onderdelen die vervangen moeten worden. Tot slot zijn de vaste kosten de afschrijving van de auto. Iedere maand dat de auto ouder wordt, is de auto minder geld waard. Dit zijn afschrijvingskosten.

Variabele autokosten

Naast vaste kosten, zijn er ook een aantal variabele kosten, denk hierbij aan:

  • brandstofkosten;
  • onderhoudskosten;
  • importeerkosten.

Hoe meer je rijdt, hoe meer brandstof je nodig hebt. De kosten voor brandstof zijn daarom variabele kosten. Daarnaast heeft een auto onderhoudskosten, bijvoorbeeld voor nieuwe banden, remschijven of nieuwe ruitenwissers. Ook dit zijn variabele kosten. En laat je een auto importeren? Dan zijn daar ook eenmalige kosten aan verbonden.

Autokosten

In totaal ben je al snel enkele honderden euro’s per maand kwijt. Denk daarom goed na voordat je bijvoorbeeld een tweede auto koopt. De auto zelf is wellicht niet eens zo duur, maar per maand betaal je veel extra kosten. Denk ook goed na welke auto je wilt. Je kunt je voorstellen dat je iedere maand minder geld betaalt voor een Renault Twingo, dan voor een BMW 5 serie. Niet alleen de aanschafwaarde en de brandstof kosten zijn hoger, maar ook de onderdelen zijn duurder als deze vervangen moeten worden. En wil je niet voor onverwachte kosten komen te staan? Kies dan voor een private lease.

Meer informatie?

Hoyhoy is onderdeel van Pricewise. Je vindt hier meer informatie over autoverzekeringen. Je kunt hier ook je autoverzekering vergelijken.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes