Meldcode-auto

meldcode auto

Meldcode auto

Bij het afsluiten van een autoverzekering dien je de meldcode van de auto op te geven. Maar wat is een meldcode eigenlijk en waar vind je de meldcode van je auto?

Wat is de meldcode auto?

De meldcode is een combinatie van 4 cijfers. Deze 4 cijfers zijn gelijk aan de laatste 4 cijfers van het identificatienummer of chassisnummer van de auto. Het kenteken en de meldcode zijn uniek en je kunt er fraude mee voorkomen. Wanneer je een auto registreert bij het RDW heb je dus een kenteken en meldcode nodig. De meldcode is een code van vier cijfers die nodig is om de autoverzekering aan te melden bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Door middel van de meldcode controleert de RDW of de auto is verzekerd. De autoverzekeraar geeft bij het autoverzekering afsluiten en opzeggen de meldcode door aan de RDW.

Meldcode auto opzoeken

Wil jij de meldcode van jouw auto opzoeken? De meldcode van de auto bestaat uit de laatste vier cijfers van het chassisnummer. Je vindt de meldcode van jouw auto op het kentekenbewijs deel 1B of op de kentekencard. Je kunt de meldcode ook vinden aan de binnenkant van het portier of onder de motorkap van de auto. Je kunt dus makkelijk je eigen meldcode opzoeken.

Meldcode kwijt

Ben jij je meldcode kwijt? Dan kun je geen verzekering voor je auto afsluiten. Om een autoverzekering te kunnen afsluiten, heb je namelijk een kenteken en meldcode nodig. Deze zijn noodzakelijk om een verzekering aan te melden bij de RDW. Daarmee kan de RDW controleren of een auto wel voldoet aan de verzekeringsplicht die in Nederland geldt. Wat is een meldcode, waarvoor heb je deze nodig en wat doe je als je de meldcode kwijt bent?

Meldcode auto opvragen

Beschik je nog over een oud kentekenbewijs? Dan kun je de meldcode naast het kenteken vinden. Bij een nieuw kentekenbewijs wordt het iets lastiger om de meldcode te vinden. Het nieuwe kentekenbewijs wordt namelijk verstrekt in de vorm van een bankpas. Deze krijg je pas toegestuurd wanneer je een autoverzekering hebt afgesloten. Gelukkig zijn er andere manieren om de meldcode te achterhalen:
  • Via het chassisnummer dat je onder de motorkap kunt vinden. De laatste vier cijfers van het chassisnummer zijn tevens de meldcode van de auto;
  • Opvragen bij de RDW met je Digid code;
  • Contact opnemen met de oude verkoper.
Je hoeft je dus niet direct zorgen te maken wanneer je je meldcode kwijt bent. Er zijn diverse manieren om de meldcode alsnog snel te achterhalen. Je hebt de meldcode echter wel nodig om een verzekering te kunnen afsluiten. Als je de meldcode niet aan de verzekeraar kunt geven, zal deze weigeren om een verzekering af te sluiten. Zorg daarom dat je de meldcode tijdig achterhaalt om problemen in de toekomst of met een autoverzekering te voorkomen..

Meer informatie?

Hoyhoy is onderdeel van Pricewise. Wil je meer weten over de meldcode van je auto? Kijk dan op deze pagina van Pricewise: Meldcode auto. Je kunt hier ook je autoverzekering vergelijken.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes