Nieuwwaarde-auto

Nieuwwaarde auto

Uw auto raakt total loss of wordt gestolen. Dat hoopt niemand natuurlijk. Maar stel dat het gebeurt. Dan krijgt u te maken met de dagwaarde, nieuwwaarde of andere waarde van uw auto. Maar wat is het verschil? In geval van uitkering bij total loss of diefstal hanteren verzekeringsmaatschappijen verschillende begrippen:
  • Nieuwwaarde auto. Als u een nieuwe auto koopt wilt u natuurlijk weten wat u van de verzekeraar terugkrijgt als u een schade heeft en uw auto total loss is of als uw auto gestolen wordt. Het geldbedrag dat op het moment van total loss nodig is om een soortgelijke auto te kopen. Verzekeraars houden in hun premie rekening met de nieuwwaarde van uw auto. Hoe hoger de nieuwwaarde hoe hoger de premie van uw autoverzekering.
  • Dagwaarde auto. De waarde van de auto net voordat hij total loss raakt. De dagwaarde van een auto is gelijk aan de nieuwwaarde minus de waardevermindering. Sommige autoverzekeraars keren bovenop de dagwaarde een bepaald percentage uit. Bereken hier de dagwaarde van je auto.
  • Cataloguswaarde auto. De waarde van de auto zoals deze in de catalogus stond toen hij is aangeschaft (inclusief btw en bpm).
  • Aanschafwaarde auto. Het bedrag dat u destijds heeft betaald voor de auto. Dit bedrag kan afwijken van de nieuwprijs omdat u bij aanschaf bijvoorbeeld een korting heeft bedongen.
Een auto wordt total loss verklaard als de reparatiekosten hoger zijn dan de waarde van de auto na de reparatie.

Geldigheid nieuwwaarde auto

De meeste verzekeraars vergoeden de nieuwwaarde als uw nieuwe auto in het eerste jaar wordt gestolen of total loss wordt verklaard. Slechts enkele verzekeraars hanteren een 3 jaar nieuwwaarde regeling. Weer andere autoverzekeraars keren tot 36 maanden de volledige aanschafwaarde uit. Het verschil tussen de dagwaarde of de nieuwwaarde van uw auto kan erg groot zijn. Daarom is het slim om de kleine lettertjes van de polis door te nemen, voordat u een autoverzekering afsluit. Tip: Op hoyhoy.nl ziet u in de vergelijking welke waarderegeling de autoverzekering heeft.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes