No-claim-beschermer

no claim beschermer

No-claim-beschermer

Elk jaar dat je geen schade claimt, bouw je één schadevrij jaar op. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting op je autoverzekering. Claim je wel schade, dan ga je bij de meeste verzekeraars met drie of meer jaren achteruit op de bonus-malus-ladder. Je no-claim-korting daalt dus, waardoor je meer premie moet betalen. Met een no-claim-beschermer ga je bij een schadeclaim achteruit in schadevrije jaren, maar behoud je de opgebouwde korting.

Wat is een no-claim-beschermer?

Een no-claim-beschermer staat ook wel bekend als bonusbeschermer of bonus-malusbeschermer. Met de no-claim-beschermer is het mogelijk om per verzekeringsjaar één schade bij de autoverzekering te claimen terwijl de premiekorting gehandhaafd blijft. Let wel op: je daalt wel een paar tredes op de bonus-malus-ladder, maar je blijft je premiekorting behouden. Dat betekent ook dat de no-claim-beschermer niet het aantal schadevrije jaren beschermt. Het gaat puur en alleen om de korting. Overigens gaat de korting bij twee schades of meer wel omlaag.

Wat kost een no-claim-beschermer?

Een no-claim-beschermer kost gemiddeld € 5,- per maand. Heb je een no-claim-beschermer bij je autoverzekering afgesloten, dan gaat je premie na een schadeclaim niet omhoog. De meeste verzekeraars stellen hieraan wel beperkingen. Je mag dan bijvoorbeeld maar een maximaal aantal schades per jaar claimen, anders verlies je de no-claim-korting alsnog.

Wanneer is een no-claim-beschermer overbodig?

Sta je al op de hoogste trede van de bonus-malus-ladder? Dan is een no-claim-beschermer waarschijnlijk overbodig. Veel autoverzekeraars geven bij de maximale korting namelijk een bonusbescherming. Je mag dan schade claimen zonder dat je op de premie gekort wordt (vaak maximaal één schade per jaar).

Moet ik een no-claim-beschermer afsluiten?

De no-claim-beschermer is een aanvullende verzekering en niet noodzakelijk. Met deze aanvullende autoverzekering behoud je jouw premiekorting na schade. Je moet er rekening mee houden dat je wel schadevrije jaren verliest na autoschade. Daar biedt deze verzekering geen bescherming voor.

Nadeel no-claim-beschermer

Er zit één groot nadeel aan de no-claim-beschermer. Heb je bij je huidige verzekeraar één of meerdere schades geclaimd, dan heb je dankzij de no-claim-beschermer de opgebouwde korting kunnen behouden. Stap je vervolgens over naar een nieuwe verzekeraar, dan telt echter het werkelijke aantal schadevrije jaren. De nieuwe premie kan dan veel hoger uitvallen, omdat de hoogte van de korting opnieuw moet worden opgebouwd.

Schadevrije jaren

Die daling van de schadevrije jaren merk je pas als je overstapt naar een andere autoverzekering. De premiekorting kan namelijk niet mee worden genomen naar een nieuwe verzekeraar. Je neemt alleen je gedaalde aantal schadevrije jaren mee. En de nieuwe verzekeraar zal altijd uitgaan van het werkelijke aantal schadevrije jaren. Dit kan betekenen dat je door de overstap veel meer premie gaat betalen. De no-claim-beschermer ‘dwingt’ je dus om bij je huidige verzekeraar te blijven.

Bedenk goed

Wanneer je dus een nieuwe autoverzekering met no-claim-beschermer gaat afsluiten moet je je goed realiseren dat:
  • de no-claim-beschermer alleen de premiekorting beschermt en niet de schadevrije jaren;
  • de premiekorting meestal niet meegenomen kan worden naar een andere autoverzekeraar;
  • je beter kleine schades zelf kan betalen in plaats van te claimen bij de verzekeraar.

Brokkenpiloot

Wanneer je regelmatig schades rijdt, is het te overwegen om een no-claim-beschermer te nemen. Je moet je dan wel realiseren dat je waarschijnlijk nergens anders voor die prijs je auto kan verzekeren. Zo gauw je overstapt, ben je je korting op de autoverzekering kwijt en moet je het met je schadevrije jaren doen.

Besparen

Wanneer je geen brokkenpiloot bent, is het aan te raden om over te stappen van autoverzekering. Gemiddeld kun je tot € 200,- per jaar besparen wanneer je overstapt. Bereken nu of je op je autoverzekering kan besparen.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes