Rijbewijs kwijt

rijbewijs kwijt

Rijbewijs kwijt

Iets kwijtraken, het gebeurt ons allemaal wel eens. Je rijbewijs bijvoorbeeld. Niet heel handig, want zonder rijbewijs mag je niet autorijden. Wat moet je doen als je je rijbewijs kwijt bent? En hoe zit het met je autoverzekering? Wij vertellen je wat je wel en vooral niet moet doen als je rijbewijs kwijt is.

Kwijt of gestolen

Of je rijbewijs nou gestolen of verloren is, het is belangrijk dat je zo snel mogelijk naar de gemeente gaat om een nieuw rijbewijs aan te vragen. Je vult daar een verklaring in dat je rijbewijs kwijt is en je kunt meteen een nieuwe aanvragen.

Rijbewijs kwijt in het buitenland

Het kan voorkomen dat je op vakantie je rijbewijs kwijt raakt. Dat is flink balen. In zo’n geval moet je aangifte doen bij de plaatselijke politie. Van de politie krijg je een aangiftebewijs mee. Verstandig is om na te vragen of je mag blijven rijden zonder je rijbewijs. Eenmaal terug in Nederland kun je een verklaring invullen dat je je rijbewijs kwijt bent. En natuurlijk een nieuwe aanvragen.

Rijbewijs kwijt kosten

Naast de kosten voor een nieuw rijbewijs (ongeveer € 40,-), betaal je ook voor het kwijtraken van je rijbewijs vaak nog verificatiekosten (ongeveer € 40,-). Met deze kosten doet de gemeente onderzoek naar mogelijk misbruik van je gestolen document. Deze kosten komen bovenop de kosten van een nieuw rijbewijs.

Gevalletje spoed?

Kun jij echt geen dag zonder je rijbewijs? Dan is er de spoedaanvraag. Tegen extra betaling is het mogelijk om je rijbewijs een dag na het aanvragen, op te halen. De aanvraag moet wel voor drie uur ingediend zijn.

Rijbewijs teruggevonden?

Soms is het een kwestie van goed zoeken. Heb je na het aanvragen van een nieuw rijbewijs je oude terug gevonden? Dan kun je deze inleveren bij de gemeente. Omdat je een nieuw rijbewijs hebt aangevraagd, wordt de ander als ongeldig verklaard. Hier kun je dus niks meer mee.

Toch de weg op?

Niet doen! Houdt de politie je staande en heb je geen geldig rijbewijs bij je? Dan kun je een bekeuring krijgen van € 90,-. Zonde van je geld. Maak je autoschade tijdens het rijden zonder rijbewijs? Dan bestaat de kans dat je autoverzekeraar de schade niet dekt.

Buitenlands rijbewijs

Naast het kwijtraken van een rijbewijs kan het ook zo zijn dat je beschikt over een buitenlands rijbewijs. Dit is nog voor bepaalde tijd geldig in Nederland. En in sommige gevallen moet je het rijbewijs direct omwisselen. Wij vertellen je meer over het buitenlands rijbewijs in Nederland.

Meer informatie?

Hoyhoy is onderdeel van Pricewise. Wil je meer weten over wat je moet doen als je je rijbewijs kwijt bent? Kijk dan op deze pagina van Pricewise: rijbewijs kwijt. Je kunt hier ook je autoverzekering vergelijken.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes