Schadevrije-jaren-berekenen

Schadevrije jaren berekenen

Als je een autoverzekering hebt dan bouw je automatisch schadevrije jaren op. Deze schadevrije jaren zorgen ervoor dat de premie van je autoverzekering lager wordt, omdat je korting opbouwt. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de korting is. Ieder jaar zonder schade, geldt als schadevrij jaar. Het is hierbij wel een vereiste dat de autoverzekering op jouw naam staat.

Het berekenen van het aantal schadevrije jaren is makkelijk zolang je geen schade hebt geclaimd bij jouw verzekeraar.

Schadevrije jaren rekenvoorbeeld:

Je bent 5 jaar verzekerd. Je hebt 0 schades geclaimd. Dan heb je 5 schadevrije jaren opgebouwd.

Heb je wel een schade geclaimd bij je verzekeraar, dan wordt het schadevrije jaren berekenen wat lastiger. Het is namelijk niet zo dat 1 geclaimde schade geldt als 1 jaar minder schadevrije jaren. Zodra je een schade claimt, verlies je 5 schadevrije jaren.

Schadevrije jaren op factuur of polisblad

Tegenwoordig zijn autoverzekeraars verplicht om je schadevrije jaren op de factuur of op je polisblad te vermelden. Als dit nog niet het geval is kan het zijn dat je nog een oud polisblad hebt. Het is dan slim om even telefonisch contact op te nemen met je huidige autoverzekeraar, zodat je meteen weet hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Vervolgens kun je heel gemakkelijk je autoverzekering vergelijken en direct zien hoeveel je kunt besparen.

Goed om te weten voor het berekenen van schadevrije jaren

  • Je bouwt alleen schadevrije jaren op als de autoverzekering op jouw naam staat.
  • Ieder jaar dat de autoverzekeraar geen schade voor jou hoeft te betalen en de autoverzekering op jouw naam staat, krijg je er 1 schadevrij jaar bij.
  • Claim je een schade bij jouw autoverzekeraar, dan verlies je schadevrije jaren. Hoeveel dit er zijn verschilt per verzekeraar. In het algemeen kun je ervan uit gaan dat je per geclaimde en uitbetaalde schade, 5 schadevrije jaren verliest.
  • Schadevrije jaren kunnen ook negatief zijn. Dit betekent veelal een premieopslag.
  • Schadevrije jaren bouw je per auto op. Dit betekent dat je de schadevrije jaren meeneemt als je jouw auto bij een andere verzekeraar wilt verzekeren.
  • Jouw aantal schadevrije jaren kun je opvragen bij de autoverzekeraar.
  • Sinds 2014 zijn verzekeraars verplicht het aantal schadevrije jaren te vermelden op het polisblad of op je factuur.

Schadevrije jaren berekenen bij een leaseauto

Als je in een leaseauto rijdt, dan bouw je geen schadevrije jaren op. Zodra het leasecontract wordt beëindigd, ontvang je van de leasemaatschappij een verklaring waarin staat hoeveel schades je hebt geclaimd. Op basis van dit aantal bepaalt de volgende autoverzekeraar hoeveel schadevrije jaren hij jou geeft zodra je zelf een auto wilt verzekeren. De leaseverklaring is in principe één jaar geldig, maar een aantal verzekeraars gaat hier coulanter mee om, waardoor je de schadevrije jaren langer mee mag nemen. Vraag dit vooraf goed na voordat je een nieuwe autoverzekering afsluit.

Bonus/Malus ladder

De korting die hoort bij het aantal schadevrije jaren, wordt weergegeven op de Bonus/Malus ladder. Hoe snel je klimt of daalt op de ladder verschilt per verzekeraar. Om de verschillen duidelijk te maken, vindt je in dit overzicht  alle bonus/malus-ladders  op een rij. Het is verstandig om dit na te gaan, omdat deze kortingen een behoorlijk verschil kunnen maken op de premie die je betaalt voor je autoverzekering.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes