Tweedehands auto kopen tips

tweedehands auto kopen tips

Tweedehands auto kopen tips

Bij het kopen van een tweedehands auto komen een aantal zaken kijken. Wil jij er zeker van zijn dat je een goede tweedehands auto koopt? Dan is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten tijdens je zoektocht. Wanneer is de apk verlopen, moet je bijvoorbeeld nog een autoverzekering afsluiten? Om jou daarbij op weg te helpen, hebben we een aantal aandachtspunten voor je op een rij gezet.

Wat is een geschikte tweedehands auto?

Voordat je op zoek gaat naar een tweedehands auto, is het goed om na te denken waarvoor je de auto gaat gebruiken. Een autootje voor de boodschappen? Of een waar je met het hele gezin mee op vakantie kunt? Het is verstandig om van tevoren te bepalen welk type auto het best bij jouw situatie past. Afmeting en gewicht zijn van invloed op de maandelijkse kosten. Zo kun je gericht op zoek gaan naar een tweedehands auto.

Waar let je op?

 • Diesel, benzine of elektrisch? Dit hangt af van het aantal kilometers dat je verwacht te gaan rijden.
 • Vijf deuren of drie deuren? Een vijfdeursauto is over het algemeen duurder.
 • De opties van de auto. Denk hierbij aan een automaat of airco. Handig voor als je verwacht veel te gaan rijden met de auto.

Afspraak met de verkoper

Geschikte tweedehandsauto op het oog? Dan kun je een afspraak maken met de verkoper om de auto te bekijken.

Waar let je op?

 • Vergelijk vooraf de vraagprijs van de auto. Komt deze overeen met de vraagprijs van auto’s van hetzelfde model, bouwjaar en/-of met hetzelfde aantal kilometers?
 • Meer informatie over de auto, bijvoorbeeld de vervaldatum van de apk-keuring, kun je opvragen via de gratis dienst van de RDW.
 • Vraag de verkoper waarom hij of zij de auto verkoopt.
 • Controleer of de naam op het kentekenbewijs overeenkomt met de naam van de verkoper.
 • Vraag of de verkoper iets kan vertellen over het onderhoud van de auto.

Eerste indruk tweedehands auto

Hoe ziet de auto er aan de buitenkant uit? Belangrijk is om de tweedehands auto in het daglicht te bekijken. Zo heb je goed zicht op eventuele krassen of deuken. Op een natte auto is het lastig om krassen te zien, bekijk de auto dus als deze droog is.

Tweedehands auto: waar let jet op?

 • De naden van de deuren, achterklep en de motorkap moeten recht lopen. Is dit niet het geval? Dan kan het zijn dat de auto schade heeft gehad.
 • Controleer of er geen lekkage is. De kofferbak en de voetruimte voorin zijn plekken waar lekkage vaak voorkomt. Is de plek van het reservewiel vochtig of ruikt het op die plekken wat muffig? Dat kunnen tekenen van lekkage zijn.
 • Zijn de banden voorzien van voldoende profiel? De minimale profieldiepte is 1,6 millimeter.
 • Bekijk of er roestplekken zichtbaar zijn op de auto. Vooral de onderkant van de auto en rondom de achterklep zijn veelvoorkomende plekken van roest.

Een kijkje onder de motorkap

Een tweedehandsauto koop je niet zonder eerst onder de motorkap gekeken te hebben. Het is in dit geval altijd handig om iemand mee te nemen die er verstand van heeft. Controleer de zowel bij een koude als bij een warme motor onder de motorkap. Dus voor en na de proefrit.

Waar let je op?

 • Controleer het chassisnummer (voertuigidentificatienummer), met het nummer dat je aan de achterkant van de motorkap vindt. Als deze nummers niet overeenkomen, kan het zijn dat de auto gestolen is.
 • Check of alle vloeistoffen op peil zijn. Let op: op de olie dop mag geen witte aanslag zitten. Dit kan een teken van lekkage zijn.
 • Wanneer is de distributieriem voor het laatst vervangen? Dit is aangegeven op een stikker onder de motorkap. De distributieriem moet per km- of leeftijdsinterval vervangen worden. Vraag hier anders naar aan de verkoper. Een kapotte distributieriem brengt namelijk hoge kosten met zich mee.
 • Op het motorblok mogen geen vet en/of oliedruppels zitten. Als dit wel zo is, lekt de motor waarschijnlijk olie. Als het motorblok voor de proefrit opvallend schoon is, kun je deze het best na de proefrit nog een keer controleren.

De proefrit

Voor een goede proefrit heb je ongeveer 20 minuten nodig. Zowel vlak voor de proefrit als tijdens de proefrit zijn er een aantal dingen waar je op moet letten.

Waar let je op?

 • Is de motor al warm? Dan kan dat betekenen dat de motor koud niet goed start. De verkoper heeft mogelijk expres de motor vooraf warm laten worden.
 • De motor hoort zonder onderbrekingen te draaien.
 • Controleer de uitlaat. Doe dit door je voet tegen de uitlaat de houden als de auto stationair draait. Wanneer er gesis onder de auto vandaan komt is deze waarschijnlijk lek.
 • Het uitlaatgas hoort zo goed als kleurloos te zijn.
 • Check of je geen gekke geluiden hoort wanneer je tijdens de proefrit over drempels rijdt. Dit kan een teken van slijtage zijn.
 • Loop alle versnellingen na. De auto hoort soepel te schakelen en zonder geluiden naar elke versnelling te gaan.
 • Test of alle functies en knoppen in de auto goed functioneren.
 • Ligt de auto stabiel op de weg? Dit kun je testen door je stuur los te laten en even hard te remmen. De auto moet recht blijven tijdens het remmen. Test dit bijvoorbeeld op een afgelegen parkeerterrein.

Onderhandelen over de prijs

Bij het kopen van een tweedehands auto wordt vaak onderhandeld. Tijdens de autocheck komen er regelmatig dingen aan het licht die niet perfect zijn. Dit kan van invloed zijn op de waarde van de auto. Onderhandelen hoeft niet altijd over de vraagprijs te gaan. Het kan ook extra garantie zijn, of een onderhoudsbeurt. Belangrijk is om van tevoren onderzocht te hebben wat de gemiddelde vraagprijs is van de auto. Zo kun je een realistisch prijsvoorstel doen.

Niet te vergeten…

Ben je tot aankoop overgegaan? Dan is van belang om je auto te verzekeren. Autoverzekering vergelijken is binnen een paar stappen gedaan. Wel zo makkelijk. Door je autoverzekering te vergelijken kun gemiddeld € 200,- besparen. Zo houd je weer meer budget over voor het onderhoud en andere overige kosten.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes