Vanaf welk moment moet ik mijn auto verzekeren?

vanaf welk moment moet ik mijn auto verzekeren

Vanaf welk moment moet ik mijn auto verzekeren?

Je hebt een nieuwe of tweedehandse auto gekocht, maar vanaf wanneer moet je die verzekeren? Vanaf het moment dat de auto op jouw naam wordt overgeschreven moet de auto verzekerd zijn. Je moet dus de autoverzekering van tevoren (of ter plekke) regelen.

Meldcode

Voor het afsluiten van een autoverzekering heb je de meldcode van de auto. Heb je deze nog niet en wil je de verzekering al aanvragen? Neem dan contact op met de garage of de vorige eigenaar. Deze kan de meldcode dan alvast doorgeven.

Minimaal WA

Je bent verplicht een auto minimaal WA te verzekeren. Daarmee is de schade die je met je auto toebrengt aan anderen, verzekerd. Voor een WA-verzekering heb je in Nederland keuze uit vele verzekeraars. Je kunt je auto ook uitgebreider verzekeren met een beperkt cascoverzekering of all-risk-verzekering. Hiermee is ook schade die jij toebrengt aan je eigen auto verzekerd. Voor auto’s die ouder zijn dan 8 jaar is een WA-verzekering meestal voldoende. Bekijk het prijsverschil en overweeg of je auto dat nog waard is.

Uitzonderingen

Een auto hoeft niet altijd verzekerd te worden. Er zijn twee gevallen waarin je geen autoverzekering hoeft af te sluiten.

Geschorste auto’s

Er geldt een uitzondering voor geschorste auto’s. Als je van plan bent om geen gebruik te maken van de openbare weg, kun je je auto schorsen. Je hoeft je auto dan (tijdelijk) niet apk te laten keuren, motorrijtuigenbelasting te betalen en te verzekeren. Je kunt de auto schorsen bij het RDW. Deze moet dan op eigen terrein of in een garage staan.

Gemoedsbezwaarden

Een tweede uitzondering is voor vrijgestelde gemoedsbezwaarden. Mensen die om principiële, vaak religieuze, redenen geen verzekering willen afsluiten, zijn gemoedsbezwaarden. Onder bepaalde voorwaarden mogen zij onverzekerd zijn. Wel betalen zij jaarlijks een bijdrage aan het Fonds Middelen Gemoedsbezwaarden (FMG). Als gemoedsbezwaarden schade veroorzaken, dan moeten zij die zelf betalen.

Voorlopige dekking

Als je een autoverzekering online afsluit mag je niet altijd gelijk de openbare weg op. De verzekeraars moet namelijk eerst je aanvraag goedkeuren en dit kan soms meerdere dagen duren. Je krijg hier kort na je aanvraag bericht over als de verzekeraar je een voorlopige dekking geeft én dan ben je verzekerd totdat de verzekeraar je accepteert of weigert. Je kan met een voorlopige dekking gewoon de openbare weg op. Heb je geen voorlopige dekking gekregen? Dat wil niet zeggen dat je verzekeraar je niet accepteert, maar alleen dat ze eerst naar je aanvraag willen kijken. Ga niet de weg op zonder voorlopige dekking. Je bent dan niet verzekerd als je schade rijdt.

Meer informatie?

Hoyhoy is onderdeel van Pricewise. Wil je meer weten over de verplichting van de autoverzekering?? Kijk dan op deze pagina van Pricewise: autoverzekering verplicht. Je kunt hier ook je autoverzekering vergelijken.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes