Bonus/malus-ladder: wat is het en hoe werkt het?

Bonus/malus-ladder: zo werkt het

Hoe meer jaren je schadevrij rijdt, des te meer korting krijg je op je autoverzekering. Dat principe is door je verzekeraar uitgewerkt in een zogenaamde bonus/malus-ladder. Als je zelf niet schuldig bent aan de schade na een ongeval, blijft je premie altijd ongewijzigd.

Bonus malus ladder

 

Elk schadevrije jaar is een trede omhoog op de bonus/malus-ladder

De bonus voor het niet claimen van schade is de no-claimkorting die je krijgt op je premie. Rijd je een jaar schadevrij? Dan klim je weer een trede op de ladder totdat je bovenaan bent. Als je wel schade claimt, daal je meestal meerdere treden tegelijk op de bonus/malus-ladder. Daardoor stijgt je premie hard.

 

Het kan ook voorkomen dat je door geclaimde schade op een negatief kortingspercentage uitkomt. Dan moet je een toeslag betalen op de premie. Dit heet malus.

 

Hoogte van het schadebedrag maakt niet uit

Handig om te weten: ook als je een klein bedrag aan schade claimt, val je terug op de bonus/malus-ladder. Daardoor is het verstandig om uit te rekenen of de extra premie die je moet betalen opweegt tegen het geclaimde schadebedrag. Kleine schades kun je meestal beter uit eigen zak betalen.

 

Hoe snel je klimt of daalt op de ladder, verschilt per verzekeringsmaatschappij. Om de verschillen duidelijk te maken, hebben wij alle bonus/malus-ladders voor je op een rij gezet.