Overzicht van de bonus/malus-ladders

Autoverzekeraars hebben allemaal een andere bonus/malus-ladder. Ze verschillen in korting op de premie, terugval in korting en verlies van schadevrije jaren. Ook in lengte verschillen de bonus/malus-ladders van elkaar. Deze verschillen ontstaan door verschillende invloeden.

Bonus/malus-ladders autoverzekeraars

Hoe lees je de bonus/malus-ladder?

Allereerst zoek je op je polisblad je bonus/malus-trede op. In veel gevallen zijn de bonus/malus-treden en schadevrije jaren niet hetzelfde. Zoek de B/M-ladder op in de polisvoorwaarden van je autoverzekering.

Berekeningsvoorbeeld

Stel, je staat op bonus/malus-trede 14 met 72,5 procent korting op de premie. Als je dit jaar geen schade rijdt, stijg je op de ladder naar trede 15, waar je 75 procent korting krijgt. Veroorzaak je wel een schade? Dan moet je kijken hoeveel je na één schade daalt op de bonus/malus-ladder. In dit geval ga je van trede 14 naar trede 9 met nog maar 55 procent korting. Op onderstaande bonus/malus-ladder kun je niet direct zien hoeveel schadevrije jaren je hebt. Niet elke verzekeraar meldt het aantal schadevrije jaren op de ladder. B/M ladder ASR autoverzekering