WA-verzekering

wa verzekeringen

WA-verzekering

De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) is verplicht voor iedereen die een motorrijtuig bezit. De WA-verzekering dekt de schade die je met jouw auto aan anderen en hun bezittingen toebrengt. Een WA-verzekering is een van de 3 dekkingen die je voor je auto kunt afsluiten. De WA-verzekering wordt aangeraden voor auto’s ouder dan 12 jaar. Voor auto’s jonger dan 12 jaar kun je beter een andere autoverzekering afsluiten. Op deze pagina leggen we je uit hoe het precies zit met de WA-autoverzekering.  

WA-verzekering auto

Een WA-verzekering auto moet je niet verwarren met de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). De AVP biedt dekking als je schade bij iemand anders veroorzaakt en waarvoor jij zelf aansprakelijk bent. Deze aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht en heeft niks met de auto te maken. Schade door motorrijtuigen is zelfs uitgesloten van deze verzekering. De WA-verzekering auto daarentegen is een autoverzekering die schade dekt die jij met je auto bij een ander veroorzaakt. Rijd jij bijvoorbeeld per ongeluk tegen een auto aan tijdens het parkeren en heeft de andere auto ernstige lakschade? Op dit soort momenten kun jij een beroep doen op de WA-verzekering auto.

Wat is een WA-verzekering?

Wat is een WA-verzekering? Een WA-autoverzekering is een van de 3 verzekeringen die je kunt afsluiten voor je auto. Met de WA-autoverzekering ben je verzekerd voor schade die jij met je auto veroorzaakt aan anderen. De schade aan je eigen auto is met deze verzekering niet gedekt. In sommige gevallen is het verstandig om je auto uitgebreider dan WA te verzekeren. Bijvoorbeeld als je geen geld hebt voor financiële tegenvallers of als je volledig afhankelijk bent van je auto. Maar ook als de dagwaarde van je auto (ondanks de leeftijd) nog erg hoog is. Is jouw auto tussen de 7 en 12 jaar? Dan is WA + beperkt casco verstandig. Is jouw auto nog jonger en tussen de 0 en 7 jaar? Dan is een allriskverzekering aan te raden. De WA-dekking is in deze 2 andere dekkingen uiteraard ook meegenomen. wa-verzekering

WA-verzekering verplicht

Is een autoverzekering verplicht? Het antwoord is simpel. Bezit je een motorrijtuig? Dan is het verplicht om minimaal een WA-verzekering voor je rijtuig af te sluiten. Als je WA-verzekerd bent, ben je verzekerd voor de schade die jij met je auto bij andere personen en hun bezittingen maakt. Hierdoor ben je zelf niet verantwoordelijk voor de kosten van de schade die jij, of iemand anders die in jouw auto rijdt, bij iemand anders veroorzaakt. Met de WA + beperkt casco en de allrisk ben je ook WA-verzekerd, maar is schade aan jouw eigen auto ook gedekt. Als je je auto niet verzekerd, kun je een boete voor onverzekerd rijden krijgen.

WA-verzekering vergelijken

De WA-autoverzekering vergelijken loont. Zo vind je gemakkelijk een verzekering die bij jou en je auto past. Heb je een auto die ouder is dan 12 jaar? Dan is een WA-verzekering waarschijnlijk al genoeg. Heb jij een uitgebreidere verzekering voor je auto? Het is verstandig om te kijken of de bij elkaar opgetelde premie die je betaalt niet hoger is dan de vergoeding die je krijgt bij schade. Schade krijg je namelijk alleen op basis van dagwaarde vergoed. Dat betekent dat je weinig vergoed krijgt als de dagwaarde laag is. Hou dat extra premiegeld dus liever in je zak. De premies van WA-verzekeringen verschillen enorm. De WA-verzekeringen vergelijken loont daarom. Zet de volgende gegevens in de vergelijker: je aantal schadevrije jaren in en het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. De WA-verzekering vergelijken voordat je zomaar een verzekering afsluit is verstandig. Het vergelijken kan je honderden euro’s per jaar besparen. Maar kijk ook eens naar de andere dekkingen en neem deze mee in de vergelijker. Soms schelen deze verzekeringen maar een paar euro per maand. In dat geval loont het om een iets uitgebreidere dekking te kiezen.

WA-verzekering afsluiten

Ga je een WA-verzekering afsluiten, dan kun je deze uitbreiden met aanvullende verzekeringen. Deze aanvullende verzekeringen zijn niet verplicht, dus je kunt zelf kiezen welke dekking je eventueel wilt meeverzekeren. Zo kun je een rechtsbijstandverzekering afsluiten en een schadeverzekering voor inzittenden. Je kunt ook alleen een WA-verzekering afsluiten, zonder extra verzekeringen. De autoverzekeraar heeft geen acceptatieplicht. Of jouw aanvraag wordt goedgekeurd, kunnen wij dus niet garanderen. Bij sommige verzekeraars kun je bijvoorbeeld geen WA-verzekering afsluiten als je vaak schade claimt en daardoor een hoog risico vormt. Ook ouderen en jongeren betalen vaak meer, omdat zij ook als risico worden gezien. Zodra je een WA-verzekering afsluit bij ons, sturen wij je aanvraag door naar de verzekeraar. Binnen een aantal dagen hoor jij dan of je verzekering is geaccepteerd.

Goedkoopste WA-verzekering

Wat voor jou de goedkoopste WA-verzekering is, ligt aan een aantal factoren. Die factoren geef je aan ons door als je de vergelijker invult. Het verschilt per persoon en bijbehorende auto wat de goedkoopste WA-verzekering is. Het soort auto, de leeftijd van je auto, je eigen leeftijd, jouw adres, je schadevrije jaren en het aantal kilometers dat je denkt te gaan rijden met je auto hebben allemaal invloed op de hoogte van de premie. Hoe ouder jouw auto bijvoorbeeld is, hoe lager de premie meestal is. Om voor jou een goedkope WA-verzekering te vinden, hebben wij al deze gegevens van je nodig. Je kunt direct online je autoverzekering berekenen.

Kosten WA-verzekering

De kosten van de WA-verzekering verschillen per autoverzekeraar. De kosten voor een WA-autoverzekering kunnen flink uiteenlopen. Gemiddeld rekent de duurste verzekeraar 3 keer zoveel als de goedkoopste. Op jaarbasis kan het verschil daardoor oplopen tot in de honderden euro’s. Wil je dus geld besparen, dan is het verstandig om WA-verzekeringen te vergelijken. Het verschil in de kosten tussen een WA-verzekering en een uitgebreide dekking scheelt soms maar enkele euro’s per maand. Dit kan dus een reden zijn om voor een uitgebreide verzekering te gaan.

Wat dekt een WA-verzekering?

Een WA-verzekering van je auto dekt de schade die je met jouw auto aan anderen en hun bezittingen toebrengt. Laat je iemand anders in jouw auto rijden en veroorzaakt die schade, dan wordt dit ook vergoed. Wel gaat dit ten koste van jouw schadevrije jaren. Er wordt namelijk gewoon een beroep gedaan op jouw autoverzekering. Heb je alleen een WA-verzekering? Dan wordt schade aan jouw eigen auto niet door de verzekeraar vergoed.

Meer weten over je WA-autoverzekering?

Heb je vragen over je WA-autoverzekering of de vergelijking? Wij helpen je graag. Onze klantenservice zit voor je klaar.

Meer informatie?

Hoyhoy is onderdeel van Pricewise. Wil je meer weten over de WA-verzekering? Kijk dan op deze pagina van Pricewise: WA-verzekering. Je kunt hier ook je autoverzekering vergelijken.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes