Wat is het verschil tussen de WA-casco, beperkt-casco-verzekering en volledig-casco-autoverzekering?

PLaatje verschil WA-casco, beperkt-casco-verzekering en volledig-casco-autoverzekering

Wat is het verschil tussen de WA-casco, beperkt-casco-verzekering en volledig-casco-autoverzekering?

Als je een autoverzekering afsluit, kun je kiezen uit verschillende dekkingen. Zo is er een WA-dekking, beperkt-cascodekking en de volledig-cascodekking. Daarnaast worden er allerlei verschillende termen gebruikt, zoals WA-casco, casco-verzekering en casco-autoverzekering. Maar wat zijn de verschillen tussen deze nou eigenlijk?

WA-dekking

Een WA-dekking (Wettelijke Aansprakelijkheid) is de minimale dekking die je moet afsluiten als je een auto hebt. Hierbij geldt een minimum verzekerd bedrag van twee miljoen euro. Met een WA-dekking dek je de schade die jij met jouw auto aan anderen en hun bezittingen toebrengt en waarvoor je wettelijk aansprakelijk bent. Ook wordt de schade vergoed als je iemand anders in jouw auto laat rijden. De schade aan de eigen auto wordt niet vergoed met de WA-dekking. Dit geldt ook als er sprake is van diefstal of een ruitbreuk. Is jouw auto tien jaar of ouder? Dan is alleen een WA-dekking veelal voldoende. De standaard WA-verzekering is niet hetzelfde als de WA-casco. WA-casco verwijst naar WA volledig casco en WA beperkt casco. Dat zijn de uitgebreidere basisdekkingen.

Casco-verzekering of casco-autoverzekering

De casco-verzekering of casco-autoverzekering is een verzamelnaam voor de beperkt-cascodekking en de volledig-cascodekking. Deze twee dekkingen worden hieronder verder toegelicht.

Beperkt casco

De beperkt-cascodekking wordt voornamelijk afgesloten voor auto’s die tussen de zes en tien jaar oud zijn. De dekking dekt de schade als gevolg van brand, storm, hagel, diefstal, ruitbreuk en een botsing met dieren. Daarnaast dekt deze alles wat gedekt is onder een WA-dekking. Voorheen werd de beperkt-cascodekking WA Plus genoemd. Naast je WA-verzekering kun je ook kiezen voor een beperkt casco autoverzekering. Daarmee bespaar je al gauw tot € 300,- premie per jaar in vergelijking met allrisk. Is je auto vier tot acht jaar oud? Dan is een beperkt casco autoverzekering (of WA plus, zoals het ook wel genoemd wordt) meestal een ideale keuze voor jou. Tenzij jouw auto je nog genoeg waard is om alle gemaakte schade te verzekeren. Dan kun je beter kiezen voor allrisk.

De dekking van een beperkt casco autoverzekering

Een beperkt casco autoverzekering vergoedt bovenop de verplichte WA-dekking ook schade die wordt veroorzaakt door diefstal, brand, ruitbreuk, storm, hagel en botsing met dieren. Heb je (door je eigen schuld) schade aan je eigen auto, dan wordt dit niet vergoed. Sommige verzekeraars hebben de beperkt casco dekking opgesplitst in drie afzonderlijke modules:
  • Diefstal
  • Ruitbreuk en brand
  • Storm en natuur
De tarieven voor een beperkt casco autoverzekering lopen sterk uiteen. Gemiddeld rekent de duurste autoverzekeraar drie keer zoveel als de goedkoopste autoverzekeraar. Ga je binnenkort een auto kopen, en moet je dus een autoverzekering afsluiten? Vergelijken loont altijd.

Volledig casco

Nieuwe auto’s tot vijf jaar worden veelal volledig-casco gedekt. Je dekt met een volledig-cascodekking niet alleen de schade die je toebrengt aan anderen, maar ook de autoschade aan jouw eigen auto. Bovendien geldt dit ook als het je eigen schuld is. Is jouw auto ouder dan vijf jaar, maar wil je deze evengoed volledig-casco verzekeren? Dan kan dat natuurlijk ook. Bijvoorbeeld omdat je zeker wilt weten dat je dezelfde auto opnieuw kunt kopen na een schade. De volledig-cascodekking wordt ook wel de allriskdekking genoemd. De volledig-cascodekking is de meest uitgebreide dekking en de premie van deze dekking is dan ook het hoogst.

Voorbeeld

Stel, je hebt een Volkwagen Golf van negen jaar oud. Als je je gegevens in onze vergelijker invult, zie je direct wat alle dekkingen inhouden. Daarnaast adviseren we je meteen welke dekking waarschijnlijk het beste bij jouw auto past. wat is wa casco casco verzekering casco autoverzekering

Meer informatie

Wil je meer weten over de verschillende dekkingen en wil je weten wat er precies is gedekt? Bekijk dan onze pagina over autoverzekering-dekkingen. Vergelijk autoverzekeringen om te controleren welke premie voor jou het gunstigst is en wat de beste dekking voor jouw auto is.

Meer informatie?

Hoyhoy is onderdeel van Pricewise. Wil je meer weten over beperkt casco? Kijk dan op deze pagina van Pricewise: beperkt casco. Je kunt hier ook je autoverzekering vergelijken.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes