Wegenbelasting berekenen

Wegenbelasting berekenen

Elke autobezitter in Nederland moet wegenbelasting, oftewel motorrijtuigenbelasting, betalen. Je betaalt voor het bezit van de auto en niet voor het gebruik van de auto. Dus als jouw auto alleen maar voor je huis staat, moet je alsnog wegenbelasting betalen. Je kunt eenvoudig de hoogte van je wegenbelasting berekenen met hulp van de website van het RDW.

Wegenbelasting = motorrijtuigenbelasting

De wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting is een houderschapsbelasting van een auto. Deze belasting is in 1926 ingevoerd om het wegennet in Nederland te onderhouden. Inmiddels wordt van de wegenbelasting niet meer alleen het onderhoud betaald, maar wordt het geld ook aan algemene zaken besteed. De wegenbelasting bestaat uit twee gedeelten: motorrijtuigenbelasting en provinciale opcenten. De provinciale opcenten zijn voor de Nederlandse provincies de belangrijkste inkomstenbron. De provincies bepalen zelf de hoogte van de opcenten. Het kan hierdoor voorkomen dat je bij een verhuizing naar een andere provincie meer of minder aan opcenten gaat betalen.

Wegenbelasting berekenen op kenteken

De hoogte van de wegenbelasting wordt berekend aan de hand van een aantal factoren:

  • Het soort voertuig
  • De eigen massa van het voertuig
  • De provincie waarin je woont
  • De toegestane maximum massa
  • De brandstof

Om je wegenbelasting te berekenen heb je onderstaande gegevens nodig:

  • Het gewicht van de auto (het ledig gewicht vind je op het kentekenbewijs van je auto)
  • De provincie waarin je woont
  • De brandstof die de auto verbrandt

Wegenbelasting betalen

Je kunt ervoor kiezen om de motorrijtuigenbelasting per maand, kwartaal of jaar te betalen. Bij laatstgenoemde is automatische incasso niet mogelijk en kun je alleen met acceptgiro betalen. Betaal je per maand of per kwartaal? Dan kan dit worden gedaan met automatische incasso, maar ook met acceptgiro. Betaal je de belasting niet dan krijg je een naheffingsaanslag met eventueel een boete van 49 euro.

Oldtimers en schone auto’s zijn uitzonderingen

Voor auto’s die meer dan 40 jaar geleden in gebruik zijn genomen geldt een vrijstelling van wegenbelasting. Wanneer jouw auto tussen 1 januari 1974 en 1 januari 1988 voor het eerst in gebruik is genomen geldt een overgangsregeling.

Ook voor schone auto’s geldt een vrijstelling. Vanaf 2014 zijn personenauto’s die niet meer dan 50 g/km CO2 uitstoten, vrijgesteld van wegenbelasting. Bij het RDW en/of in de handleiding van de auto kun je bekijken hoe hoog de CO2-uitstoot van jouw auto is.

Auto verkocht: kenteken overschrijven

Heb je jouw auto verkocht? Dat hoef je ook geen motorrijtuigenbelasting meer te betalen. Je moet het kenteken op het postkantoor of bij een kentekenloket laten overschrijven naar de nieuwe eigenaar. Vervolgens ontvang je dan een vrijwaringsbewijs. Als je de auto verkoopt aan een autobedrijf, ontvang je van het bedrijf het vrijwaringsbewijs. De belastingdienst betaalt je de teveel betaalde belasting terug.

Schorsen of opschorten?

Gebruikt je jouw auto voor langere tijd niet, dan kun je jouw auto ook laten schorsen. Je kunt een schorsing aanvragen bij het RDW of de grotere postkantoren. Een schorsing mag maximaal 1 jaar duren. In plaats van schorsen, kun je ook kiezen voor het opschorten van de autoverzekering. Het grote voordeel hiervan is dat de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd drie jaar geldig blijven, bij het beëindigen van de autoverzekering is dit slechts een jaar.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes