Winterbanden verplicht in Europa

Waar zijn winterbanden verplicht in Europa?

Wij Nederlanders zijn een reislustig volk. Niet gek dat we dan ook vaak de fiets, auto, vliegtuig of het openbaar vervoer pakken om tijdens vakanties erop uit te gaan. Vooral de auto is een veel voorkomend vervoersmiddel om mee op vakantie te gaan. Niet alleen in de zomer wordt er veel gereisd door ons Nederlanders, ook in de winter wordt vaak de auto gepakt om ergens naartoe te gaan. Maar let op, op veel plekken zijn winterbanden verplicht in Europa.  Zoals je misschien wel weet en/of verwacht had, gelden niet altijd dezelfde regels omtrent het verkeer in Nederland als in het buitenland. Ben je van plan om binnenkort naar het buitenland te vertrekken in een van de wintermaanden? In de volgende landen is het namelijk verplicht om (onder voorwaarden) op winterbanden te rijden. Winterbanden verplicht

Winterbanden in Duitsland verplicht?

Hoewel in Duitsland de winterbanden niet verplicht zijn in bepaalde periodes (bijvoorbeeld in alleen de wintermaanden) heeft de Duitse overheid er wel degelijk afspraken over gemaakt. Zo is het in Duitsland bij winterse omstandigheden (hiermee worden sneeuw, ijzel en gladheid door ijs of rijp bedoelt) verplicht om op winterbanden te rijden. Hoewel er natuurlijk in de wintermaanden de grootste kans is op winterse omstandigheden, kan het ook voorkomen dat in het voor- of najaar het glad kan zijn. Ook in deze maanden is het dan verplicht om in Duitsland winterbanden te hebben.  Bij het rijden op winterbanden zit er aan de band zelf ook regels. Zo moet het profiel minimaal 4mm zijn. Ook is het in Duitsland in sommige gebieden verplicht sneeuwkettingen te hebben. Dit wordt dan door middel van borden langs de weg aangegeven.  Ga je op vakantie en ga je naar Duitsland of moet je door Duitsland? Verwissel dan in het winterseizoen standaard je zomerbanden voor winterbanden en leg ook een setje sneeuwkettingen in je auto. Zo weet je zeker dat je niet voor verassingen komt te staan.

Winterbanden in Frankrijk verplicht?

Ook in Frankrijk gelden speciale regels omtrent het onderwerp winterbanden. Hoewel het in Duitsland verplicht is om bij winterse omstandigheden op winterbanden te rijden, is het in Frankrijk anders. Daar zijn winterbanden alleen verplicht als dit met borden langs de weg worden aangegeven. Dit geldt overigens ook voor het dragen van sneeuwkettingen.  Ook in Frankrijk moet een winterband een bepaald profiel hebben. Hier liggen de vastgestelde normen op 3,5mm profiel.

Winterbanden in Oostenrijk verplicht?

In Oostenrijk zijn ook speciale regels opgesteld omtrent het rijden op winterbanden. Zo is het in dit land verplicht om op winterbanden te rijden van 1 november tot 15 april. Mits men te maken heeft met winterse omstandigheden. Beschik je nou niet over winterbanden? Geen paniek, (in tegenstelling tot Duitsland en Frankrijk) mag men in Oostenrijk bij winterse omstandigheden met sneeuwkettingen rijden op de aangedreven wielen.  Heb je wel winterbanden en ga je naar Oostenrijk? Dan moet je bandenprofiel in dit land ook aan bepaalde criteria voldoen. Zo moet het bandenprofiel minimaal 4mm zijn.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes