Winterbanden verplicht

Winterbanden verplicht

Wij Nederlanders zijn een reislustig volk. Niet gek dat we dan ook vaak de fiets, auto, het vliegtuig of openbaar vervoer pakken om er tijdens vakanties op uit te gaan. Vooral de auto is een veelvoorkomend vervoersmiddel om mee op vakantie te gaan. Niet alleen in de zomer wordt er veel gereisd door ons Nederlanders, ook in de winter wordt vaak de auto gepakt om op reis te gaan. Let op: op veel plekken zijn winterbanden verplicht in Europa. Zoals je misschien wel weet en/of verwacht had, gelden niet altijd dezelfde regels omtrent het verkeer in Nederland als in het buitenland. Ben je van plan om binnenkort naar het buitenland te vertrekken in een van de wintermaanden? In de volgende landen is het verplicht om (onder voorwaarden) op winterbanden te rijden. Winterbanden-verplicht

Winterbanden verplicht in Duitsland

Hoewel in Duitsland de winterbanden niet verplicht zijn in specifieke periodes heeft de Duitse overheid er wel degelijk afspraken over gemaakt. Zo is het in Duitsland bij winterse omstandigheden (hiermee worden sneeuw, ijzel en gladheid bedoeld) verplicht om op winterbanden te rijden. Hoewel er natuurlijk in de wintermaanden de grootste kans is op winterse omstandigheden, kan het ook voorkomen dat het voor- of najaar glad is. Ook in deze maanden is het dan verplicht om in Duitsland winterbanden te hebben. Bij het rijden op winterbanden zijn er aan de band ook eisen gesteld. Zo moet het profiel minimaal 4 millimeter zijn. Ook is het in Duitsland in sommige gebieden verplicht sneeuwkettingen te hebben. Dit wordt dan door middel van borden langs de weg aangegeven.  Ga je op autovakantie en ga je naar Duitsland, of moet je door Duitsland? Verwissel dan in het winterseizoen standaard je zomerbanden voor winterbanden en leg ook een setje sneeuwkettingen in je auto in de winter. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Winterbanden verplicht in Frankrijk

Ook in Frankrijk gelden speciale regels omtrent het onderwerp winterbanden. Hoewel het in Duitsland verplicht is om bij winterse omstandigheden op winterbanden te rijden, is het in Frankrijk anders. Daar zijn winterbanden alleen verplicht als dit met borden langs de weg worden aangegeven. Dit geldt overigens ook voor het dragen van sneeuwkettingen. Ook in Frankrijk moet een winterband een bepaald profiel hebben. Hier liggen de vastgestelde normen op 3,5 millimeter profiel.

Winterbanden verplicht in Oostenrijk

In Oostenrijk zijn ook speciale regels opgesteld omtrent het rijden op winterbanden. Zo is het in dit land verplicht om op winterbanden te rijden van 1 november tot 15 april. Mits men te maken heeft met winterse omstandigheden. Beschik je nou niet over winterbanden? Geen paniek. In tegenstelling tot Duitsland en Frankrijk mag men in Oostenrijk bij winterse omstandigheden met sneeuwkettingen rijden op de aangedreven wielen. Heb je wel winterbanden en ga je naar Oostenrijk? Dan moet je bandenprofiel in dit land ook aan bepaalde criteria voldoen. Zo moet het bandenprofiel minimaal 4 millimeter zijn.

Winterbanden in de zomer

Let op, er zijn ook een aantal landen waarin winterbanden in de zomer verboden zijn. Naast verboden, is het vooral ook onverstandig. Zoals winterbanden meer grip en een kortere remweg bieden in winterse omstandigheden, hebben zomerbanden dat tijdens de warmere periodes van het jaar.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes