Verzekeringsnieuws

Ook ouderen kunnen ADHD hebben

/ gepost op

Naast kinderen en jongere volwassenen kunnen ook ouderen ADHD hebben. De manier waarop zich dit uit is op alle leeftijden hetzelfde.

Verplicht in 2016: zorgvraagzwaarte-indicator in ggz

/ gepost op

Met ingang van de zorgverzekering 2016 moeten ggz-instellingen bij het declareren van hun kosten de zorgvraagzwaarte aangeven per patiënt. De privacy van patiënten wordt hierbij gewaarborgd.

ZorgAccent is wederom Koploper in de Zorg

/ gepost op

Het doel van de zorgverzekering 2016 is de kosten laag houden en de kwaliteit van zorg hoog. Zorgorganisatie ZorgAccent uit Almelo doet dit zo goed, dat ze door Actiz en PricewaterhouseCoopers uitgeroepen is tot Koploper in de Zorg.

Goede bereikbaarheid verzekeraars via telefoon en mail

/ gepost op

Via mystery calls en mystery e-mails heeft onderzoeksbureau Ipsos de bereikbaarheid van verzekeraars getest. Deze kwamen zeer goed uit de test.

Ouderbijdrage jeugdhulp afgeschaft

/ gepost op

Staatssecretaris heeft voor de zorgverzekering 2016 de ouderbijdrage afgeschaft voor jeugdhulp. Het werd namelijk teveel als een drempel gezien door ouders.

Vergoedingsregels nieuwe medicijnen te moeilijk

/ gepost op

Uit onderzoek van Actal, het adviescollege toetsing regeldruk, blijkt dat voor nieuwe medicijnen te ingewikkelde regels gelden om in aanmerking te komen voor vergoeding door de zorgverzekeraar. Actal heeft daarom een adviesbrief aan het ministerie van VWS gestuurd met oplossingen. Op de huidige manier gaat het niet lang meer goed, voorspelt het college. Herbezinning Het […] Lees verder

Nieuwe bekostiging dementiezorg

/ gepost op

Staatssecretaris Van Dijk heeft aangegeven dat de dementiezorg anders bekostigd gaat worden. Hij hoopt dit zo snel mogelijk door te voeren, dus misschien heeft het al gevolgen voor de zorgverzekering 2016.

Beste Zorgidee helpt dementerenden

/ gepost op

Als Beste Zorgidee 2015 is het Thuiskomertje van Nel Wagner verkozen. Zij bedacht een polsbandje dat automatisch een bekende melodie afspeelt wanneer een dementerende de eigen kamerdeur nadert.

Minder mensen met hiv in Nederland dan gedacht

/ gepost op

Door een nieuwe manier van schatten te gebruiken, blijkt het aantal mensen dat besmet is met hiv in Nederland lager te liggen dan verwacht.

Administratie blijft zorg voor apothekers

/ gepost op

Apothekers willen graag een gezonde bedrijfsvoering, maar zij ondervinden nogal wat hinder van diverse knelpunten. Vooral de administratieve lasten drukken zwaar op hun werk.

‘1 op de 3 mensen krijgt diabetes’

/ gepost op

Ouderdomsdiabetes, ook wel bekend als diabetes type 2, is een ziekte die 1 op de 3 Nederlanders treft, zo blijkt uit onderzoek.

Stijging zorgpremie 2016 grote verzekeraars valt mee

/ gepost op

Het was voorspeld door de overheid dat de zorgpremie 2016 met 7,7% zou stijgen. Deze stijging is echter minder geworden in de praktijk.

Gedragscode en keurmerk zorgvergelijkingssites voor verbeterde transparantie

/ gepost op

Hoyhoy.nl, Independer, Pricewise en Zorgkiezer starten samen een gedragscode en keurmerk voor zorgvergelijkingssites. Zij doen dit omdat ze vinden dat consumenten beter geïnformeerd moeten worden. Ook moeten vergelijkingsresultaten altijd betrouwbaar zijn. Daarom introduceren zij het ‘Keurmerk Objectief Vergelijken’. Het keurmerk is gekoppeld aan een nieuwe gedragscode die de vier grote vergelijkingssites hebben opgesteld. Hierin zijn […] Lees verder

Partnersteun bij kanker leidt tot minder huisartsbezoek

/ gepost op

Patiënten met kanker die zich actief gesteund voelen door hun partner, gaan beduidend minder vaak naar de huisarts om over hun problemen te praten. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL.

Duidelijkheid over niet-gecontracteerde zorg

/ gepost op

Wij bieden u graag duidelijkheid, zodat u zeker weet wat u voor de zorgverzekering 2016 mag verwachten qua niet-gecontracteerde zorg.

Bewustwordingscampagne ‘3 goede vragen’ gestart

/ gepost op

Door het stellen van 3 goede vragen kan een patiënt de dialoog met de zorgaanbieder veel beter op gang brengen. Daar is nu een campagne voor gestart.

Tijdelijk tekort antibiotica: hogere vergoeding

/ gepost op

Voor de zorgverzekering 2016 is het voor verzekeraars verplicht om een hoger tarief te vergoeden voor tijdelijk geïmporteerde medicijnen wanneer er geen alternatief is.

Apothekers maken zich zorgen om vergoedingen

/ gepost op

Apothekers moeten misschien met verlies medicijnen aanbieden aan patiënten als deze met Medisch Noodzaak worden voorgeschreven. Zij willen dat dit voor de zorgverzekering 2016 nog wordt aangepast.

Prijswinnend project laten ouderen langer thuis wonen

/ gepost op

Het project ‘Wedde dat ’t lukt’ heeft de Niek de Jong Prijs 2015 ter waarde van € 20.000 gewonnen. In het Groningse dorp Wedde hebben ze een manier gevonden om ouderen langer thuis te laten wonen.

12% van de automobilisten ziet slecht

/ gepost op

Volgens onderzoek door Veilig Verkeer Nederland en Pearle Opticiens ziet maar liefst 12% van de Nederlandse automobilisten niet goed. Dit is heel gevaarlijk in het verkeer.