Verzekeringsnieuws

Collectieve zorgverzekering minder voordelig

/ gepost op

Onderzoek dat de NZa heeft laten uitvoeren toont aan dat collectieve verzekeringen veel minder financieel aantrekkelijk zijn geworden. Veel mensen willen bovendien wel overstappen voor de zorgverzekering 2016, maar dat zij de informatie te moeilijk vinden om te vergelijken.

Premier Rutte is trots op ons zorgstelsel

/ gepost op

Volgens onze premier Mark Rutte zijn er meer dan genoeg redenen om trots te zijn op ons zorgstelsel. Daarom staat Nederland ook ruim bovenaan de European Health Consumer Index. Verder hoopt Rutte dat mensen voor de zorgverzekering 2016 en daarna vaker besluiten om over te stappen, zodat de zorgverzekeraars goed hun best blijven doen om competitief te zijn.

Voorkom medische fouten: wees alert!

/ gepost op

Er zijn verschillende manieren waarop in de zorgsector fouten kunnen worden gemaakt. Bijna de helft van de mensen zegt dit wel eens meegemaakt te hebben, zo blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie NPCF.

Kosten thuishulp kunnen hoger zijn dan verwacht

/ gepost op

Mensen die voor thuishulp een eigen bijdrage moeten betalen, kunnen mogelijk een rekening krijgen die honderden euro’s hoger is dan verwacht. Dit komt doordat het CAK niet altijd de juiste informatie aangeleverd krijgt van de gemeente of de zorgverlener. Voor de zorgverzekering 2016 wil men hier graag verbetering in zien.

Basispakket vergoedt meer medicijnen hepatitis C

/ gepost op

Patiënten met chronische hepatitis C kunnen voor de zorgverzekering 2016 rekenen op een basispakket waarin het medicijn Harvoni volledig vergoed wordt. Solvaldi krijgt een ruimere vergoeding.

Basispakket dekt nieuwe herniabehandeling

/ gepost op

De herniabehandeling PTED en autologe vettransplantatie (AFT) bij borstreconstructie na borstkanker worden voorwaardelijk vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering 2016. Dat heeft minister Schippers bekendgemaakt.

Zorgvermijding door hoog eigen risico

/ gepost op

Angst om voor een deel van de zorgkosten op te draaien via het eigen risico is de reden dat 18% van de Nederlanders in 2015 wel eens zorg heeft uitgesteld of vermeden. De verhoging van het eigen risico voor de zorgverzekering 2016 lijkt dit probleem nog verder te gaan versterken.

‘Ziekenfonds was duurder dan het huidige zorgstelsel’

/ gepost op

Het huidige zorgstelsel is wel degelijk voordeliger dan het vroegere ziekenfonds, aldus minister Schippers. Zij verklaarde tijdens het DFT Zorgdebat een aantal zaken over de zorgverzekering 2016.

Chronisch zieken nog niet aantrekkelijk voor zorgverzekeraars

/ gepost op

Minister Schippers wil graag dat zorgverzekeraars meer chronisch zieken gaan aantrekken door hiervoor compensatie te bieden. Dit plan wordt echter nog niet ingevoerd voor de zorgverzekering 2016.

Huisartsen mogen samen onderhandelen met zorgverzekeraars

/ gepost op

Wanneer het overleg voor de zorgverzekering 2016 en volgende jaren plaatsvindt, mogen huisartsen zich daarin verenigen om sterker te staan ten opzichte van zorgverzekeraars. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald.

1 op de 5 psychologen sluit geen contract af met zorgverzekeraar

/ gepost op

Volgens het Nederlands Instituut van Psychologen sluit maar liefst 1 op de 5 vrijgevestigde psychologen geen contract af met de zorgverzekeraar voor de zorgverzekering 2016. Hierdoor hebben cliënten te maken met minder keuzevrijheid en langere wachtlijsten.

Prijzen van poliklinieken lopen flink uiteen

/ gepost op

De prijzen die poliklinieken rekenen voor consulten lopen behoorlijk uiteen. Dit blijkt uit onderzoek van NU.nl, waarin de verschillen werden berekend. Al deze consulten tellen mee voor het eigen risico van de zorgverzekering 2016.

Apothekers willen van ongelijkheid in basispakket af

/ gepost op

Zorgverzekeraars zouden niet meer zelf mogen beslissen welke bereidingswijze voor medicijnen vergoed wordt voor de zorgverzekering 2016 en welke niet. Dat vindt de apothekersorganisatie KNMP.

Wisselende reacties op Miljoenennota 2016

/ gepost op

Er gaat weer het een en ander veranderen in de zorgverzekering 2016. De plannen uit de Miljoenennota worden door belanghebbenden in de zorgsector wisselend ontvangen.

Apotheeknota nu zonder ‘gesprekskosten’

/ gepost op

De omstreden kosten voor het begeleidingsgesprek voor nieuwe medicijnen wordt voor de zorgverzekering 2016 niet meer los vermeld op de apotheeknota. Voortaan krijgen patiënten een nota waarop de terhandstelling gecombineerd is met het gesprek of dat er alleen een terhandstelling heeft plaatsgevonden.

Niet goed, geld terug als medicijn niet werkt

/ gepost op

Er komen steeds meer initiatieven die de zorgverzekering 2016 betaalbaar houden. Zo krijgen zorgverzekeraars bijvoorbeeld hun geld terug als een medicijn dat beenmergkanker remt niet goed werkt.

Vergoeding nieuwe medicijnen hepatitis C

/ gepost op

De middelen Exviera en Viekirax tegen hepatitis C worden na overleg tussen minister Schippers en de fabrikant vergoed vanuit het basispakket. Dit geldt voor de zorgverzekering 2016, maar het besluit gaat al op 1 oktober 2015 in.

Extra wijkverpleging ingekocht door zorgverzekeraars

/ gepost op

Het kabinet wilde ruim 400 miljoen euro bezuinigen op wijkverpleging in 2015, maar dan blijft er niet genoeg zorg over voor hun verzekerden. Daarom hebben zij extra wijkverpleegkundige zorg ingekocht voor de laatste maanden van dit jaar en voor de zorgverzekering 2016.

Zorgdialoog.nu: platform voor zorgdialoog

/ gepost op

Omdat er veel onbegrip is tussen verzekerden, verzekeraars en zorgaanbieders is onlangs Zorgdialoog.nu gelanceerd. De concrete tips die verzekerden hierop delen zijn wellicht al voor de zorgverzekering 2016 inzetbaar.

Nederlanders voelen zich gezond

/ gepost op

Onderzoek van Patiëntenfederatie NPCF onder 10.000 mensen toont aan dat verreweg de meeste Nederlanders zichzelf gezond vinden. Voor hun zorgverzekering 2016 kiezen zij waarschijnlijk nog niet meteen een lagere dekking, want ze zien nog wel verbeterpunten qua gezondheid.