Apk-keuring: wat moet je weten?
Apk-keuring: wat moet je weten?
De algemene periodieke keuring (apk) is net als een autoverzekering voor vrijwel alle auto’s verplicht. Door de apk-keuring weet je of jouw auto nog veilig is en aan de eisen voldoet. Wordt je auto goedgekeurd? Dan weet je zeker dat je weer in een veilig voertuig de weg opgaat. Hieronder lees je wat je nog meer moet weten over de apk-keuring.

Waarom moet je auto een apk-keuring krijgen?

De apk-keuring is wettelijk verplicht in heel Europa. Dit is om ervoor te zorgen dat alle auto’s veilig zijn en blijven. De keuring zorgt er niet alleen voor dat jij veiliger in de auto zit, maar ook dat de andere verkeersdeelnemers veiliger zijn. Daarnaast is de keuring ook goed voor het milieu, omdat er gekeken wordt of de auto niet te veel uitlaatgassen uitstoot.

Rijd je rond met een auto waarvan de apk verlopen is, dan riskeer je een boete van 130 euro. Daarnaast kan het zijn dat je autoverzekeraar niets uitkeert als je een ongeluk krijgt of veroorzaakt als je niet op tijd een apk-keuring hebt gehad.

Wanneer moet je auto een apk-keuring krijgen?

Je moet je auto laten keuren voordat je huidige apk is vervallen. De vervaldatum vind je op het keuringsrapport of op de website van het RDW. Hoe vaak je een apk-keuring moet laten doen, ligt aan de leeftijd van je auto. Is jouw auto van vóór 1 januari 2005 en niet ouder dan 30 jaar? Dan moet hij elk jaar gekeurd worden.

Voor nieuwere auto’s (van na 1 januari 2005) met een benzine-, alcohol- en/of elektromotor, vindt de eerste apk-keuring plaats na 4 jaar. De 2 keuringen die hierna volgen zijn om de 2 jaar. Daarna moet de auto elk jaar gekeurd worden.

Auto’s met een diesel-, gas- of andere motor worden voor het eerst na 3 jaar gekeurd. Daarna moet de auto elk jaar gekeurd worden.

Wat wordt er gekeurd bij een apk?

Bij de garage of het keuringsstation wordt je auto beoordeeld op een aantal punten:
  • Verkeersveiligheid: remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie.
  • Milieu: uitstoot van uitlaatgassen.
  • Registratie: kilometerstand, het voertuigbewijs, voertuigidentificatienummer en de gebruikte brandstof.

Tips apk-keuring

Veel dingen kun je van tevoren zelf al repareren of checken. Zo heb je minder kans dat je auto afgekeurd wordt. Hier een lijstje van dingen waar je zelf naar kunt kijken:
  • Verlichting: controleer even of je voor- en achterlichten en remlichten het doen. Kijk meteen even naar je knipperlichten en kentekenplaatverlichting.
  • Banden: controleer de profieldiepte van je autobanden. Deze moeten een diepte van minimaal 1,6 millimeter hebben om door de apk-keuring te komen.
  • Ruitenwissers: controleer of je ruitenwissers en ruitensproeiers nog goed werken. Vul ook de ruitenvloeistof bij als dat nodig is.

Veilig de weg op

Niet alleen een veilige auto is belangrijk, ook je autoverzekering moet je af en toe nakijken. Wie weet ben je toe aan een andere dekking of kun je bij een andere verzekeraar goedkoper uit zijn. Vergelijk daarom meteen even je autoverzekering! Dat kan je een flinke besparing opleveren.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
By

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*