Autoverzekering: welke dekking past bij mij?
Welke dekking past bij mij?
Heb je al een tijdje niet meer naar je autoverzekering gekeken of heb je een nieuwe auto gekocht? Dan is het verstandig om te kijken welke dekking bij jouw auto past. Een oudere auto hoef je bijvoorbeeld niet meer allrisk te verzekeren. Hoyhoy zet de mogelijkheden voor je op een rij.

Welke dekkingen zijn er?

Je kunt kiezen uit drie verschillende dekkingen: WA, beperkt casco (WA-Plus) en volledig casco (allrisk).

WA-autoverzekering

Het is voor iedere autobezitter verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Met deze verzekering ben je verzekerd voor de schade die je aan anderen toebrengt met jouw auto. Je eigen schade of schade aan jouw auto is niet gedekt. Rijd jij bijvoorbeeld per ongeluk tegen een auto aan tijdens het parkeren en heeft de andere auto ernstige lakschade? Op dit soort momenten kun jij een beroep doen op de WA-verzekering auto.

Beperkt casco

Je kunt je WA-verzekering uitbreiden met een beperkt casco dekking. Je bent dan ook gedekt voor schade aan derden, brand, diefstal, ruitbreuk, botsing, loslopende dieren en storm (ook hagel en overstroming). Schade die je zelf veroorzaakt aan je eigen auto is uitgesloten.

Volledig casco

Met deze dekking ben je allrisk verzekerd voor alle bovenstaande schades (zoals bij beperkt casco) en is daarnaast schade aan je eigen voertuig inclusief. Hieronder valt botsen/omslaan, aanrijding, te water raken, slippen en vandalisme. De volledig casco verzekering dekt ook de schade aan jouw eigen auto ook als de schade jouw eigen schuld is.

Leeftijd en dagwaarde auto belangrijk

Wij raden altijd aan om voor auto’s die jonger zijn dan zes jaar oud een volledig casco verzekering te nemen. Je auto is dan nog vrij veel waard, waardoor het verstandig is voor zoveel mogelijk schade verzekerd te zijn. Voor mensen met een auto tussen de zeven en twaalf jaar oud is het te overwegen om een beperkt casco dekking te nemen. De premie is dan over het algemeen lager en je auto is niet meer zoveel waard dat je bij total loss de nieuwwaarde uitgekeerd krijgt.

Auto ouder dan twaalf jaar

Auto’s die ouder zijn dan twaalf jaar kunnen vaak het beste alleen een WA-dekking nemen. Zelfs wanneer je oude auto volledig casco is verzekerd, krijg je alleen de dagwaarde terug bij total loss. Deze waarde is inmiddels in de meeste gevallen zo ver gedaald, dat de premie van de volledig casco verzekering niet opweegt tegen de dagwaarde. Ontdek nu welke dekking het beste bij jouw auto past: autoverzekering vergelijken.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*