Doe-het-zelf-garage: besparen op auto-onderhoud
Doe-het-zelf-garage: besparen op auto-onderhoud
Een auto is natuurlijk al duur genoeg. Naast je autoverzekering kan ook het onderhoud van je auto flink in de papieren lopen. Een automonteur brengt een hoop kosten met zich mee. Wil je zelf het onderhoud aan je auto doen, maar heb je helaas niet het benodigde gereedschap? Dan zijn er gelukkig doe-het-zelfgarages met voldoende gereedschap, waarmee je zelf aan je auto kunt sleutelen. Bij sommige doe-het-zelfgarages krijg je bovendien kosteloos advies van de aanwezige automonteur. En dat kan uiteindelijk een hoop geld schelen. Wat kun je zelf doen aan onderhoud?

Banden verwisselen

Twee keer per jaar is het tijd om de banden te verwisselen. En hiervoor hoef je echt niet heel technisch te zijn. Je hebt alleen een krik en een kruissleutel nodig. De krik zorgt ervoor dat de auto niet wegzakt op het moment dat je de band verwisselt. Met de kruissleutel draai je de wielbouten los. Je kunt vervolgens de band eenvoudig verwisselen. En dit is natuurlijk ook handig om te weten als je onderweg met een lekke band komt te staan.

Bandenspanning

Je kunt zelf de bandenspanning controleren met een bandenspanningsmeter. De juiste bandenspanning kun je vaak in het instructieboekje van jouw auto vinden. Over het algemeen ligt deze waarde tussen de 2.0 en 3.0 bar. Het is belangrijk dat de bandenspanning niet te laag of te hoog is. Een te lage of te hoge bandenspanning verhoogt namelijk de kans op een klapband.

Oliepeil controleren

Hoe staat het met het oliepeil van je auto? Je kunt dit eenvoudig meten aan de hand van een peilstok die je onder de motorkap kan vinden. Het is belangrijk om dit regelmatig te controleren. Als het oliepeil tussen de twee markeringen op de peilstok ligt, is alles in orde. Een te laag oliepeil kan ervoor zorgen dat bepaalde onderdelen van de motor niet meer goed functioneren.

Vloeistoffen controleren en bijvullen

Het controleren en eventueel bijvullen van de koel- en ruitenwisservloeistof kun je ook zelf doen. De ruitenwisservloeistof en de koelvloeistof zijn vaak opgeslagen in een klein plastic tankje onder de motorkap. In het instructieboekje van je auto lees je hoe je deze vloeistoffen het beste kan controleren en bijvullen.

Lampje vervangen

Een autolamp vervangen is niet altijd mogelijk. Je moet in dat soort gevallen vaak allerlei onderdelen demonteren. Het is dan verstandiger om het te laten vervangen door een monteur. Hetzelfde geldt voor xenonlampen. Heb je een wat oudere auto? Vaak is het dan wel mogelijk om de lamp te vervangen. Je kunt dit doen door de motorkap te openen en de stappen te volgen uit het instructieboekje van jouw auto.

Niet klussen maar wel besparen?

Niet iedereen is natuurlijk even handig. Gelukkig kan je ook eenvoudig geld besparen zonder je handen vuil te maken. Door je autoverzekering te vergelijken bespaar je in een keer honderden euro’s. Makkelijk toch.  
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*