Betaal je te veel rente op je hypotheek? Sluit over
hypotheek
Tegenwoordig is de hypotheekrente heel laag. Het kan daarom voordeliger zijn als je ervoor kiest om je hypotheek over te sluiten. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk dat een andere hypotheek beter bij je huidige situatie past. Er zijn diverse redenen waarom je de hypotheek zou kunnen oversluiten. Wil je meer weten over hoe je dit kunt doen? Lees dan verder.

Wat houdt oversluiten in? 

Op het moment dat je een hypotheek wil afsluiten, kies je voor een bepaalde periode om je rente vast te zetten. In de meeste gevallen kiest een huiseigenaar hier voor een periode van tien jaar of langer. Gedurende die periode kan het zijn dat de hypotheekrente verandert voor het aanvragen van een nieuwe hypotheek. Zo is bijvoorbeeld de rente in de afgelopen tijd flink gedaald, waardoor het dus interessant kan zijn om een hypotheek over te sluiten. Je stopt hierbij je huidige rentecontract en stapt over naar een hypotheek met een lagere rente. Het is verstandig om vooraf een afspraak te maken met een hypotheekadviseur. Hij kan je hypotheek berekenen en aan de hand daarvan bekijken of het interessant is om de hypotheek over te sluiten. 

Waar moet ik op letten? 

De richtlijnen voor het oversluiten van een hypotheek zijn hetzelfde als bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek. Hierbij wordt dus opnieuw gekeken naar het geld dat je mag lenen op basis van je inkomen en de waarde van je woning. Het kan zijn dat je inkomen de afgelopen tijd is veranderd. Hierdoor is het mogelijk dat het oversluiten van een hypotheek niet altijd voordeliger is, waardoor het kan zijn dat je geen hypotheek kan oversluiten. 

Wat zijn de kosten voor het oversluiten? 

Wil je je hypotheek oversluiten? Houd er dan wel rekening mee dat er kosten aan verbonden zijn. Zo betaal je boeterente om je huidige hypotheek af te kopen. Ook betaal je voor de afsluitkosten van de nieuwe hypotheek. Daarnaast is het mogelijk dat er nog overige kosten worden gerekend. Vooraf je hypotheek oversluiten berekenen zorgt ervoor dat je er zeker van bent dat je de oversluitkosten terugverdient. Hiermee voorkom je dat je alsnog extra geld kwijt bent aan je hypotheek.    Kortom, door de lage hypotheekrente van tegenwoordig kan het een stuk voordeliger zijn om je hypotheek te oversluiten. Ben je van plan om je hypotheek binnenkort te oversluiten? Bereken dan vooraf de kosten om zeker te zijn dat het oversluiten voordeliger is. En heb je het hierna nog niet gehad met het in kaart brengen van bepaalde kosten? Bekijk dan ook eens of je geld kunt besparen op je inboedelverzekering door te vergelijken. 
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
By