Aantal woninginbraken stijgt na coronadaling: wat kun je eraan doen?
inbraak
Toen we tijdens de coronacrisis vaker thuis waren, daalde het aantal inbraken. Die tijd lijkt steeds meer naar de achtergrond te verdwijnen en het aantal inbraken neemt weer toe nu we weer vaker buitenshuis gaan werken, een terrasje pakken, een concert bezoeken en wellicht zelfs op vakantie gaan. Een fijne ontwikkeling, maar wel een waarmee de kans op woninginbraken stijgt. Het blijft belangrijk om maatregelen te nemen om de woning goed af te sluiten. Dat geeft een veilig en daarmee rustig gevoel. Hoe doe je dat het best?

Welke maatregelen kun je nemen?

Maatregelen bestaan uit het goed sluiten van alle ramen en deuren, een lichtje laten branden, een hond nemen of de buurtapp inschakelen als er verdachte omstandigheden zijn. Daarmee blijven inbrekers op afstand. Het sluiten van deuren is echter ook afhankelijk van het soort slot waarmee de deur wordt dicht gedraaid. Juiste sloten, zoals cilindersloten, kunnen voor het afsluiten van buitendeuren enorm veel verschil maken.

Verschil tussen sloten

Het ene slot is namelijk het andere niet. Een slot met een SKG-keurmerk houdt ongenode gasten misschien nog wel het meest op afstand. Hoe meer sterren zo’n SKG-keurmerk heeft, hoe moeilijker het is om zo’n slot op en te breken. Stel het je voor als een vertragende remedie tegen inbreken. SKG-cilindersloten werken voor inbrekers ontmoedigend. De zogenoemde kerntrekmethode die inbrekers zich vaak eigen hebben gemaakt, wat letterlijk betekent dat de kern uit een cilinder kan worden getrokken, werkt niet bij SKG-cilindersloten met drie sterren. Bij de aanschaf van sloten, is het daarom goed om daar op te letten. Kies je voor een slot met minimaal twee SKG-sterren, dan voeldoet het slot aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen.  

Inbraakvertraging: kies voor staal in plaats van plastic

Voor iedere deur is er een passend slot. De keuze tussen een dubbel cilinderslot (aan beide zijden te openen met een sleutel), draaiknopcilinder (aan één zijde te openen met een sleutel), half cilinderslot (aan de buitenzijde geen cilinder) en een modulair cilinderslot (aan te passen cilinder) hangt af van de locatie van een deur en daarmee met de inbraakgevoeligheid. Wil je echter nog een extra inbraakvertraging toepassen, dan kies je voor de juiste cilindervorm én voor een hardstalen brug in het slot in plaats van een slot met een brug van plastic. Het laat zich raden dat inbrekers die eerste veel moeilijker open krijgen. 

Wat je ook kiest: sluit je deuren en ramen als je weggaat

Al met al blijft het belangrijk om alert te zijn op de wijze waarop een woning wordt afgesloten. Ongeacht gemiddelde inbraakcijfers. Je zal maar net de eigenaar zijn van de woning waar ingebroken wordt. Dan is de investering in goede (cilinder)sloten een fluitje van een cent om deze ongewenste lieden flink op afstand te houden. En wat je ook doet: zorg ervoor dat je ramen en deuren op slot zijn als je van huis gaat. Dat kan namelijk een verschil maken in een vergoeding vanuit de inboedel– of opstalverzekering als er wel wordt ingebroken.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
By