Wat is opstal en wat is inboedel?
rolluiken
In Nederland ben je niet wettelijk verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Hetzelfde geldt voor een inboedelverzekering. Desondanks is het in veel gevallen verstandig om deze verzekeringen voor je woning af te sluiten – of in ieder geval een van de twee. Met beide woonverzekeringen is zowel schade aan je woning als schade aan spullen in de woning verzekerd. Voor bepaalde zaken is het soms onduidelijk of de dekking onder de inboedel- of onder de opstalverzekering valt. Vallen bijvoorbeeld screens buiten onder de opstal of juist onder inboedel?

Verschil tussen een opstal- en inboedelverzekering? 

Het is dus mogelijk om zowel je woning zelf als losse spullen in het huis te verzekeren. Je kunt dit doen met een opstal- en inboedelverzekering. De opstalpolis zorgt er hierbij voor dat het huis zelf verzekerd wordt, net zoals eventuele schuttingen en bijgebouwen. Ook spullen die vastzitten aan je woning zoals een toilet, douchecabine en keuken vallen onder de opstal. De inboedelverzekering is juist een verzekering voor losse spullen die niet ‘aard- en nagelvast’ zitten. Je meubels zullen dus onder de inboedelverzekering vallen, maar ook al je woonaccessoires. Hieronder gaan we nog wat dieper in op de dekking van beide woonverzekeringen. Ga je rolluiken kopen? Het is dan natuurlijk van belang om te weten hoe je deze precies kunt verzekeren.   

Wat dekt de inboedelverzekering?

De inboedelverzekering kent twee dekkingsvarianten – inboedel uitgebreid en inboedel allrisk – en dekt schade aan je spullen die niet vastzitten aan het huis. We noemden al meubels en woonaccessoires, maar het geldt eveneens voor elektronica en bijvoorbeeld gordijnen en een elektrische deken. Daarnaast valt het meubilair dat je in je tuin hebt staan ook onder de inboedel. Met een inboedelverzekering ben je verzekerd voor schade door stormschade vanaf windkracht 7, vandalisme, inbraak, brandschade, waterschade en diefstal. Met een inboedel allriskverzekering is het ook mogelijk om je voor schade te verzekeren die je zelf veroorzaakt. Bij deze dekkingsvariant is schade door plotselinge onvoorziene gebeurtenissen verzekerd. Schade door achterstallig onderhoud is daarentegen nooit gedekt, net zoals schade die je bewust door eigen toedoen hebt veroorzaakt.  

Wat dekt de opstalverzekering?

De opstalverzekering dekt schade aan je woning zelf en schade aan spullen die vastzitten aan je huis. Voorbeelden hiervan zijn het keukenblok, een ingebouwde douchecabine, de centrale verwarming en de leidingen. Meestal is het verplicht om een opstalpolis af te sluiten bij het verkrijgen van een hypotheek. Dit wordt gedaan om het risico voor de hypotheekaanbieder te verkleinen. De verzekeraar keert bij een standaard opstalverzekering uit bij schade die is ontstaan door: waterschade, inbraak, diefstal, brandschade, stormschade vanaf windkracht 7 en vandalisme. Ook bij een opstalverzekering geldt dat er een aanvullende dekking kan worden afgesloten met een allriskverzekering. Het is op dit vlak dus vergelijkbaar met de inboedelverzekering.  

Twijfelgevallen inboedel of opstal

Er zijn bepaalde spullen waarbij het niet direct duidelijk is of ze nu als los (inboedel) of vast (opstal) worden gezien. Denk aan bepaalde vloeren of zonwering zoals eerdergenoemde screens/rolluiken. Bij vloeren geldt dat als het is ingemetseld, zoals een tegelvloer, het onder opstal valt. Bestaat de vloer uit ander materiaal en is deze los gelegd en niet verlijmd, zoals een parket- of laminaatvloer? Dan valt het weer onder de inboedel. Linoleum, vinyl en tapijt vallen altijd onder de inboedel. Zonwering is een van de lastigste zaken om zwart-wit over te zeggen of het onder de inboedel of opstal valt. Het zit vast aan je huis, maar je neemt het wel mee met verhuizingen. Hierdoor wordt zonwering meestal gezien als een roerend goed en dan valt het onder de inboedel. Sommige verzekeraars gaan hier echter verschillend mee om. Zo kan zonwering onder de opstalverzekering vallen als het al bevestigd was bij de koop van de woning. Check bij het afsluiten van een woonverzekering dus altijd goed de polisvoorwaarden. Hierin is vaak een lijst opgenomen met alle spullen die onder de dekking vallen. Neem je liever het zekere voor het onzekere? Dan ben je met zowel een inboedel- als opstalverzekering het beste uit.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
By