Grote verschillen in B/M ladders autoverzekering

/ gepost op

Er zitten grote verschillen tussen de Bonus/Malus ladders van autoverzekeringen in premiestijging na schade door schuld. De premiestijging varieert na een schade tussen de 0 en 160 procent. Ook zijn er grote verschillen in terugval na schade. Iemand met 21 schadevrije jaren verliest bij de ene verzekeraar geen schadevrije jaren terwijl hij bij de andere 18 jaar achteruitgaat. “Door deze grote terugval zijn deze mensen in feite ‘gedwongen’ om bij hun huidige autoverzekering te blijven. De premie valt bij een nieuwe verzekeraar met 3 schadevrije jaren doorgaans een stuk hoger uit,” aldus Erik Hordijk van Hoyhoy.nl vanavond in het consumentenprogramma Radar.

Vergelijk uw autoverzekering

 

Een overzicht van de onderzochte B/M ladders is hier te vinden.

Terugval schadevrije jaren

Vooral consumenten met veel schadevrije jaren lopen het risico om na een schade veel schadevrije jaren te verliezen. Klanten van bijvoorbeeld autoverzekeraar Onna-onna met 21 schadevrije jaren verliezen na één schade 18 schadevrije jaren, doordat zij terugvallen op de B/M ladder. Bij FBTO vallen mensen met 21 schadevrije jaren terug naar 4 schadevrije jaren. Gemiddeld verliezen verzekerden met 21 schadevrije jaren 11 schadevrije jaren. Autoverzekeraar Ditzo kent geen terugval op de B/M ladder. Hierdoor blijven klanten van deze verzekeraar na schade op dezelfde trede staan en verliezen zij ook geen schadevrije jaren.

Grote verschillen premiestijging

Terugval op de B/M ladder heeft niet alleen gevolgen voor de schadevrije jaren, maar ook voor de premie die dan stijgt. Voor iemand met 6 schadevrije jaren stijgt de premie na één schade met gemiddeld 60%. Autoverzekeraar ABN AMRO kent zelfs bij dit voorbeeld een premiestijging van 160 procent na één schade, terwijl Ditzo geen premiestijging na schade kent.

Ondoorzichtigheid

“Het bonus/malus systeem is ondoorzichtig aangezien elke autoverzekeraar een andere ladder hanteert, waardoor de instapkorting, terugval en verlies van schadevrije jaren verschillen. Nog geen 30 procent van de verzekeraars laat in zijn ladder duidelijk de schadevrije jaren en de treden zien. Daarnaast zetten veel autoverzekeraars niet het aantal schadevrije jaren op de polis, maar alleen de B/M treden. Waardoor onduidelijkheid ontstaat bij de consument,” aldus Hoyhoy.nl.

Update (3 april): Inmiddels heeft Onna-onna in een bericht laten weten de voorwaarden inclusief de Bonus/malus ladder aan te passen. De autoverzekeraar was zich reeds bewust van de ongunstige ladder voor mensen met veel schadevrije jaren. De nieuwe voorwaarden zullen deze maand in werking treden.

Onderzoek BM ladder autoverzekeraars maart 2012

View more PowerPoint from Hoyhoy.nl
Vergelijk autoverzekeringen
Autoverzekering berekenen
Goed artikel?

NL
Deel dit bericht

1 reactie op “Grote verschillen in B/M ladders autoverzekering

nal tv trosradar (b/m treden) Het volgende: Ik heb op mijn 22ejr rijbewijs gehaald en vanaf toen GEEN schade’s veroorzaakt aan derden..!Wel is er aan mijn auto schade veroorzaakt door derden.(o.a steenslag/diefstal 2 lmvelgen-betrapt..etc)
Ik ben nu 67jaar en heb B/M trede 31 bij Bovemij ass(= polisDirect+autosfeer)
Het vreemde bij deze maatschappij is: Bij PD.is B/Mtrede 31 maar bij dezelfde ASF B/M 17 ?? (Beiden Bovemij..?) Op 4/7/2006 werd mijn schadevrije jaren op 24jr vastgesteld..!! NU 2012 op 27jaar?(ipv30jr) Wordt er hier gesjoemeld…!?
Een onderzoek door TrosRadar.is hier waarschijnlijk op zn plaats.
Verder werd er door consumentenbond gemeldt dat o.a polisdirect aan leeftijd-discriminatie doet en de premie’s verhoogt bij 65e,daarom ben ik bij hen weggegaan>!! U allen hierbij naar behoren en juist geïnformeerd te hebben.mvgrt

Reageer

Reageer