Deuk en kras in je auto, dader onbekend
Schade kras op je auto

Je ziet het direct: er zit een opeens een deuk of kras in je auto. Je bent even boodschappen gaan doen en als je terugkomt is je auto een kras of deuk rijker. Wat een pech! Wat nu? Je weet namelijk niet wie de schuldige is.

Autoverzekering?

De schade kun je niet bij de autoverzekering van de schuldige claimen. Waar kun je dan terecht? Voor dit soort schades is het Waarborgfonds Motorverkeer in het leven geroepen. Je kunt bij het Waarborgfonds terecht in de volgende gevallen:

  • De veroorzaker is doorgereden na de aanrijding en je kunt de identiteit niet achterhalen (in dit geval geldt voor materiële schade een eigen risico van 250 euro per benadeelde);
  • De veroorzaker is bekend, maar zijn auto is onverzekerd;
  • De veroorzakende auto was gestolen en de bestuurder was hiervan op de hoogte (en heeft dus geen verzekering waar jij aanspraak op kunt maken);
  • De autoverzekeraar van de veroorzakende partij is failliet gegaan;
De bestuurder is vanwege principiële bezwaren niet verzekerd en heeft hiervoor een vrijstelling van de overheid, en je kunt de schade niet of slechts gedeeltelijk bij hem claimen.

Eisen Waarborgfonds

Het Waarborgfonds stelt wel een aantal eisen. Zo moet je eerst aantoonbaar hebben geprobeerd om de daders te achterhalen. Dit kan bijvoorbeeld via een politieaangifte, buurtonderzoek of advertentie. Probeer dit zo snel mogelijk te doen. Als je hier langer dan 14 dagen mee wacht, vergoedt het Waarborgfonds niets meer.

Verder moet je bewijzen dat je auto voor de aanrijding geen schade had. Dit kun je bijvoorbeeld met getuigen doen. Je hebt er minimaal twee nodig.

Verzamel ook laksporen en/of glasscherven, maak foto’s en laat getuigen verklaren dat zij deze sporen bij jouw auto hebben aangetroffen.

Wil je graag een claim indienen bij het Waarborgfonds? Parkeerschades kun je online indienen. Je hebt hiervoor je burgerservicenummer en het kenteken van je auto nodig. Getuigen kunnen hier ook hun verklaring invullen. Voor overige schades kun je op de website van het Waarborgfonds de formulieren downloaden en opsturen, of online een claim indienen.

Claim indienen bij autoverzekering

Als je een WA + volledig casco verzekering hebt, meld je de schade bij jouw autoverzekeraar. Deze zal vervolgens bekijken of zij de schade bij het Waarborgfonds verhalen. Het is dan wel handig als je getuigen, een politieaangifte en buurtonderzoek hebt. Het is mogelijk dat de schade uiteindelijk gevolgen heeft voor je schadevrije jaren, b/m trede en je verzekeringspremie.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
By

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*