Zorgmanager Elles werkt nachten door
Zorgmanager Elles werkt nachten door

Zodra het zorgseizoen begint, krijgt onze zorgmanager Elles het drie keer zo druk als normaal, en drinkt ze drie keer zoveel koffie als normaal. Premies veranderen, de basisverzekering wijzigt en verzekeraars stellen nieuwe pakketten samen. Elles houdt alles voor je in de gaten. Maar wat verandert er precies in 2017? Tijd om het eens aan Elles te vragen.

Basisverzekering: “een behoorlijke premiestijging”

Elles houdt als zorgmanager alle premies en voorwaarden in de gaten. Wat is volgens haar de belangrijkste verandering? “De prijs van de basisverzekering. Gemiddeld stijgen de zorgpremies met zo’n 8 euro per maand in 2017. Dat is niet niks.” Zouden we dan ook meer vergoedingen krijgen, omdat we meer betalen? “Dat geldt lang niet voor iedereen. De inhoud van de basisverzekering wordt elk jaar vastgelegd door de overheid. Er verdwijnt dit jaar niets uit het pakket, maar er worden wel een aantal dingen toegevoegd zoals medisch noodzakelijke besnijdenis en fysiotherapie bij etalagebenen. Dat is wel voordelig voor mensen die het nodig hebben. Overigens stijgt de zorgtoeslag ook. Daarmee komt de overheid mensen met lage inkomens tegemoet.”

Aanvullende verzekering: “controleer je dekking”

Het kan maar zo dat de dekking van je aanvullende verzekering is gewijzigd. Zo kan het gebeuren dat je denkt dat je een bepaalde behandeling vergoed krijgt, maar dat deze vergoeding door de verzekeraar uit het pakket is gehaald. Check daarom goed of jouw verzekering nog steeds aansluit op jouw wensen.”

Eigen risico: “geen verandering”

En hoe zit het met het eigen risico? Dat gaat toch ook elk jaar omhoog? “Niet altijd,” zegt Elles. “Dit jaar blijft het voor het eerst gelijk, op 385 euro. Je kunt het eigen risico natuurlijk wel vrijwillig verhogen tot maximaal 885 euro, in ruil voor een lagere premie. Maar dat is alleen verstandig als je denkt dat je niet veel zorg zal nodig hebben en een buffer hebt voor het geval er toch iets gebeurt.” Moet je het eigen risico voor alle zorg uit de basisverzekering betalen? “Er zijn een paar uitzonderingen,” vertelt Elles “Het eigen risico geldt bijvoorbeeld niet voor een bezoek aan de huisarts of huisartsenpost, wijkverpleging en verloskundige zorg.

Keuzevrijheid: “met een restitutiepolis kun je nu echt óveral terecht”

Volgens Elles nog een belangrijke verandering: een restitutiepolis is nu echt een zuivere restitutiepolis. Dat betekent dat je met een restitutiepolis bij alle zorgverleners terecht kunt. “Tot vorig jaar waren niet alle restitutiepolissen helemaal zuiver en kon je tóch onverwacht extra kosten krijgen als je naar een zorgverleners van jouw keuze ging. Dat is dit jaar veranderd. De restitutiepolis biedt nu 100% zekerheid dat jij volledige keuzevrijheid hebt.

Budgetpolis: “valt nu onder naturapolis, maar blijft bestaan”

”In de vergelijker geven we nu alleen nog maar natura-, combinatie– en restitutiepolissen aan. De budgetpolis blijft wel bestaan maar valt nu onder de noemer naturapolis. Je kunt de budgetpolis herkennen aan het lage percentage keuzevrijheid.” licht Elles toe.

De gouden tip bij overstappen

Elles, heb jij nog een goede tip voor mensen die hun zorgverzekering willen vergelijken? “Jazeker, het is vooral belangrijk dat je goed weet wát je precies nodig zal hebben het komende jaar. Wil je bij elk ziekenhuis terecht kunnen? Wil je een vergoeding voor alternatieve geneeswijzen? Vul al je wensen in op onze website, dan laten wij je zien welke zorgverzekering bij jou past. En we staan altijd voor je klaar om te helpen met vragen en overstappen!”

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
By

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*