Energiezuinige waterkoker: hoe bespaar je met je waterkoker?
Energiezuinige waterkoker: hoe bespaar je met je waterkoker?
Je hebt het meestal niet eens door, maar sommige huishoudapparaten hebben een best hoog stroomverbruik. Zoals een waterkoker. Wij hebben een aantal bespaartips voor je waterkoker op een rijtje gezet. Zo bespaar je geld, het is ook nog eens goed voor je waterkoker én het milieu.

Energiezuinige waterkoker

Je zou het niet denken maar een waterkoker met een hoog vermogen is zuiniger dan een waterkoker met een laag vermogen. Dat komt doordat met een waterkoker met een hoog verbruik het water sneller kookt. Een voorbeeld hiervan is een waterkoker van 2.400 watt. Hiermee kookt 1 liter water in 2,5 minuut, waar een waterkoker met 1.700 watt 1 liter water kookt in 4 minuten. Daardoor verbruikt een waterkoker met een hoog vermogen uiteindelijk minder kWh en is dus zuiniger.

Wat is een energiezuinige waterkoker?

We hebben al vastgesteld dat een waterkoker met een hoog vermogen energiezuiniger is, maar er zijn nog een aantal andere punten waar je op kunt letten. Het is beter als je kiest voor een waterkoker waar het verwarmingselement in de bodem is verwerkt. Dit is handig voor als je af en toe kleine hoeveelheden water wilt verwarmen. Als het verwarmingselement zichtbaar is moet je deze onder water zetten. Anders verlies je warmte aan de lucht in plaats van het water. En dat kost energie. Een ander punt waar je op kunt letten is of er een lampje of display op je waterkoker zit dat de hele dag aanstaat, dit kost je jaarlijks ongeveer 13 kWh.

Hoeveel water heb je nodig?

Veel mensen vullen hun waterkoker helemaal, ook al hebben ze maar één kopje thee nodig. Dat is zonde. Je waterkoker heeft dan meer energie nodig omdat die meer water moet verwarmen en het duurt langer. Dus kookt de hoeveelheid water die je nodig hebt. Dat bespaart tijd en geld.

Hoe heet wil je het water hebben?

Vaak heb je geen kokend heet water nodig, maar moet het water warm of heet zijn. Bijvoorbeeld voor flesvoeding of een cup-a-soup. Dan is het slim om je waterkoker voortijdig te stoppen, dan hoef je niet wachten tot het water weer is afgekoeld en je waterkoker verbruikt minder energie.

Waterkoker ontkalken

Het zijn altijd van die dingen die erbij inschieten: het ontkalken van je waterkoker. Doe je dit niet? Dan verwarmt je waterkoker minder goed en doet deze er langer over. Zeker als het verwarmingselement in de waterkoker zit, is het goed om te ontkalken en het is zo gebeurd met een beetje schoonmaakazijn. Oh ja, vergeet niet je waterkoker daarna goed uit te spoelen.

Houd je water warm

Wil je meer water dan één kopje thee tegelijk koken? Dan is dat natuurlijk geen probleem, maar het is zonde als het water of die pot thee weer afkoelt. Er zijn genoeg opties om je water warm te houden, bijvoorbeeld een thermoskan, theemuts of een warmhouder waar je een waxinelichtje onder kunt plaatsen. Handig hè. Er zijn natuurlijk veel manieren om energie in huis te besparen. Lees bijvoorbeeld onze blog over onze blog over besparen met je koelkast. En je kunt ook besparen op je energiecontract. Vul onze energievergelijker in en vergelijk de beste energiedeals voor jou. Gemiddeld bespaar je €201,35. Dat is nog eens lekker.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*