Feiten en fabels over je autoverzekering
autoverzekering_feit_of_fabel
Vrouwen betalen minder premie dan mannen, je mag nooit onverzekerd rondrijden en jongeren betalen een hoger eigen risico. Welke van deze beweringen zijn waar? Wij zetten de feiten en fabels over autoverzekeringen voor jou op een rijtje.

Fabels

1. In Nederland mag je zonder groene kaart de weg niet op

Fabel. Je kunt ook zonder groene kaart gewoon de weg op. Maar of het handig is… Ons advies is dve kaart toch altijd mee te nemen. Op de groene kaart staan alle gegevens over je autoverzekering. Die heb je nodig wanneer je een Europees Schadeformulier moet invullen. Ga je met de auto op vakantie binnen Europa? Dan is de groene kaart in bepaalde landen een nationaal verzekeringsbewijs.

2. Het claimen van ruitschade heeft invloed op mijn schadevrije jaren

Wanneer je schade claimt kan dit negatieve gevolgen hebben voor je schadevrije jaren. Dit geldt niet bij ruitschade. Het claimen van ruitschade heeft dus geen invloed op de hoogte van je premie. Heb je een WA + beperkt casco- of een allrisk-autoverzekering? Dan wordt de ruitschade volledig vergoed zonder dat dit ten kosten gaat van je eigen risico. Heb je een WA-verzekering? Dan is de reparatie kosteloos als je deze laat doen door een aangesloten hersteller. In de meeste gevallen geldt wel het eigen risico.

3. Auto verkocht? Dan wordt je verzekering automatisch stopgezet

Je moet je autoverzekering zelf beëindigen. Tot slot moet je bij de verzekeraar ook een vrijwaringsbewijs aanleveren waarop staat vanaf welke datum de nieuwe eigenaar de auto heeft laten overschrijven. Ben je vergeten je verzekering op te zeggen? Dan krijg je de premie alleen terugbetaald wanneer je dit binnen 14 dagen alsnog bij de verzekeraar meldt.

4. Vrouwen betalen minder premie dan mannen

Dit was het geval tot 2011. Tot die tijd waren er verschillende verzekeraars die vrouwen extra korting gaven op hun premie. Tegenwoordig mag je geslacht geen invloed hebben op de hoogte van de premie.

5. Het aantal schadevrije jaren staat gelijk aan het aantal treden op de bonus-malus-ladder

Niet waar. Het aantal schadevrije jaren bouw je bij elke autoverzekeraar op dezelfde wijze op. Het claimen van schade kost je in de meeste gevallen vijf schadevrije jaren. De trede op de bonus-malus-ladder bepaalt de korting op je premie. Deze kortingen zijn niet bij alle verzekeraars hetzelfde en liggen tussen de 75% en 85%.

Feiten

1. Je mag niet onverzekerd rondrijden

Je auto moet in Nederland minimaal WA-verzekerd zijn. Ga je toch onverzekerd de weg op? Dan riskeer een flinke boete van de RDW.

2. Een verzekeraar mag mij weigeren

Een verzekeraar is nooit verplicht jou te accepteren als klant. Waarom kan een verzekeraar je weigeren? Wanneer je veel schade hebt gereden in de jaren ervoor of premies niet (op tijd) hebt betaald.

3. Leeftijd heeft invloed op de hoogte van de premie

Dit klopt. Jongeren en ouderen betalen over het algemeen meer voor hun autoverzekering. Hoe komt dit? Jongeren hebben vaak weinig tot geen schadevrije jaren opgebouwd. Ouderen betalen in de meeste gevallen meer premie doordat uit onderzoek is gebleken dat ouderen vaker schade rijden en dus een groter risico vormen voor de verzekeraar.

4. Je betaalt een hoger eigen risico tot je 24ste

Jonge automobilisten worden, net zoals ouderen, gezien als een risicogroep in het verkeer. De kans op schade wordt bij deze groep hoger ingeschat, omdat ze nog weinig rijervaring hebben. Hierdoor betalen jongeren ook een hoger eigen risico.

5. Je woonplaats heeft invloed op hoogte van de premie

Raar, maar waar. Sterker nog, je buurman betaalt misschien een veel hogere premie dan jij. De premie wordt onder andere bepaald door de postcode en het huisnummer waar je woont. Woon jij bijvoorbeeld in een wijk waar veel vandalisme voorkomt? Dan is de kans groot dat je premie ook hoger zal zijn.

Bespaar in een paar minuten op je autoverzekering

Ook dat is een feit. Met hoyhoy kun je in 3 korte stappen de beste autoverzekeringen vergelijken.  Zo vind je altijd de goedkoopste autoverzekering en kun je eenvoudig besparen. Ga direct vergelijken.
 
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*