8 feiten en fabels over zonnepanelen
feiten-fabels-zonnepanelen
Het is vast niemand ontgaan dat de zon zich de afgelopen week maar al te vaak liet zien. Heerlijk! Niet alleen voor onze (nog) witte benen, maar ook voor de zonnepanelen. Die vingen de afgelopen week namelijk extra veel energie op. Wij hebben de grootste fabels en terechte feitjes over zonnepanelen voor jou op een rijtje gezet.

Fabels

Zonnepanelen zijn slecht voor het milieu

Integendeel! Zonnepanelen zijn juist goed voor het milieu. Zonnepanelen zorgen ervoor dat er een deel van de elektriciteitsverbruik volledig schoon wordt opgewekt. Door het zelf opwekken van zonne-energie, verbruik je minder energie afkomstig uit fossiele brandstoffen. Zo ga je een hoop CO₂-uitstoot tegen. Daarnaast verdient een zonnepaneel binnen 1 tot 2 jaar de energie terug die nodig is om het zonnepaneel te maken.

Zonnepanelen zijn alleen voor in zonnige langen

De meest bekende fabel over zonnepanelen is dat deze alleen bestemd zijn voor in zonnige landen. Het is een feit dat de zon een stuk minder vaak schijnt in Nederland dan in Spanje. In Spanje wekt een zonnepaneel dan ook meer energie op dan in Nederland. Maar een zonnepaneel kan ook op bewolkte dagen energie opbrengen. Wist je dat 10 zonnepanelen gemiddeld 2400 kWh per jaar opbrengen? Dat is bijna net zoveel als het gemiddelde jaarverbruik aan stroom van een tweepersoonshuishouden (2500 kWh).

Mijn dak is niet geschikt, dus ik kan geen zonnepanelen nemen

Geen zorgen, er zijn altijd nog zonneparken. Dat zijn velden met zonnepanelen, geplaatst door verschillende organisaties. Huishoudens en bedrijven kunnen in samenwerking met energieleveranciers zonnepanelen kopen op een van deze velden. Zo profiteer je alsnog van je ‘eigen’ opgewekte zonne-energie.

Zonnepanelen verdienen zichzelf niet terug

Jawel hoor! Tegenwoordig zijn zonnepanelen erg rendabel. Daarbij komt dat ontwikkelaars nog altijd bezig zijn met het verder ontwikkelen van de panelen. Gemiddeld zijn de installatie- en aanschafkosten na 10 jaar terugverdiend. Dat terwijl de levensduur van zonnepanelen tussen de dertig en veertig jaar ligt. Na deze tien jaar gaan de besparingen gewoon door. Je betaalt dan alleen nog voor de energie die je ontvangt (en hebt verbruikt) van de energieleverancier. Een fabel dus, dat zonnepanelen zichzelf niet terugverdienen.

Feiten

Zonnepanelen verhogen de waarde van je woning

Yes! Met zonnepanelen bespaar je geld op je elektriciteitsrekening en dat is niet alleen fijn voor jou, maar ook voor iemand die jouw huis wil kopen. Het energielabel gaat een stap vooruit wanneer je zonnepanelen installeert. En hoe energiezuiniger je huis is, hoe hoger de vraagprijs kan worden.

Je kunt een overheidssubsidie krijgen voor zonnepanelen

Sommige gemeentes in Nederland bieden een subsidie aan inwoners die zonnepanelen willen aanschaffen. Als ondernemer kun je de btw op de aanschaf van zonnepanelen terugvorderen. En dat scheelt al snel honderden euro’s.

Zonnepanelen op een huurhuis? Dat kan

Ook voor huurders is er een mogelijkheid om te profiteren van zonne-energie. Met schriftelijke toestemming van de verhuurder, kun je zonnepanelen laten installeren. Huur je bij een corporatie en heb je een gemeenschappelijk dak? Dan kan de corporatie gebruik maken van een stroomverdeler. Op deze manier wordt de maximale financiële opbrengst behaald voor de huurders.

Overstappen met zonnepanelen is niet ingewikkeld

Heb jij thuis zonnepanelen? Dan is overstappen voor jou net zo makkelijk als voor andere consumenten. Door energieleveranciers met elkaar te vergelijken kun je gemiddeld € 285,- besparen. Vul in onze energievergelijker je verbruik en hoeveel je opwekt in en je ziet direct welke leverancier het beste bij jou past. In de filterfunctie kun je aangeven dat je voorkeur uitgaat naar groene stroom, of groene stroom opgewekt uit Nederland. Dan ben je extra duurzaam bezig!
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
By

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*