Grootschalig onderzoek naar kwetsbaarheid tieners

Grootschalig onderzoek naar kwetsbaarheid tieners

Staatssecretaris Martin van Rijn heeft het startsein gegeven voor een grootschalig onderzoek naar de leefstijl, gezondheid en ontwikkeling van tieners in Rotterdam. Al sinds de zwangerschap van hun moeder doen deze kinderen mee aan het langlopende onderzoek Generation R. Het is voor het onderzoek cruciaal dat vooral de tienerjaren goed worden onderzocht. Tijdens deze fase maken de tieners namelijk kennis met verschillende ongezonde leefstijlfactoren. Keuzes die gevolgen hebben voor hun latere leven, zoals hun school, opleiding, sporten en vriendschappen, worden allemaal tijdens hun tienerjaren gemaakt.

Antwoord op grote vragen

Het ministerie van VWS vindt het een belangrijk onderzoek en investeert er 4 miljoen euro in. Staatssecretaris Martin van Rijn: “Het Generation R onderzoek is zo interessant omdat we willen weten waarom het met de meeste kinderen goed gaat en met anderen niet. De meeste jongeren komen zonder noemenswaardige problemen door de tienerjaren heen. Maar soms gaat het fout en krijgen jongeren met echte problemen te maken. Waar komt dat door? Wat kunnen we als samenleving doen om dat te helpen voorkomen? En hoe kunnen we jongeren die in de problemen raken het beste helpen? Ik hoop dat deze nieuwe onderzoeksfase van Generation R antwoorden heeft op deze grote vragen.”

Focus op 13

Uiteraard zijn de onderzoekers van Generation R blij met deze investering. Vincent Jaddoe, directeur van Generation R: “Met deze investering is het mogelijk om een hele kwetsbare fase in het leven van jonge mensen te onderzoeken. De eerste kinderen worden binnenkort 13 jaar. Vandaar dat wij deze nieuwe onderzoeksfase ‘Focus op 13’ noemen. Een fase waarin grote veranderingen plaatsvinden op zowel lichamelijk, mentaal als sociaal vlak. Alle kinderen worden uitgenodigd om het onderzoekcentrum in het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis te bezoeken. Hier krijgen zij metingen over bijvoorbeeld hun fitheid, gedrag, gehoor, longfunctie, ogen, tanden, vetzucht, en voeding. Ook krijgen de ouders en kinderen een aantal vragenlijsten om in te vullen. Centraal staat de vraag waarom het ene kind zich optimaal ontwikkelt en het andere niet. Door de mogelijke oorzaken van gezondheids- of gedragsproblemen tijdens de pubertijd te achterhalen willen we verschillen in gezondheid aanpakken en voorkomen. Dankzij duizenden Generation R deelnemers zullen we de aankomende jaren inzicht krijgen in welke kinderen deze tienerjaren niet goed doorkomen, waarom dat zo is, en wat de lange termijn consequenties zijn.”
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*